Slepi miševi seju strah

Izvor: B92, 21.Mar.2013, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slepi miševi seju strah

Australijski eksperti za zarazne bolesti upozoravaju ljude širom sveta da se drže dalje od slepih miševa, nakon nedavne smrti jednog osmogodišnjaka u Australiji koga je ujela ta životinja.

Ovaj slučaj smrti iz februara je treći izazvan tzv. "lisavirusom australijskog slepog miša" (ABLV), za koji ne postoji efikasan tretman, izveštava AFP.

Doktori Džošua Fransis i Kler Nurs iz brizbejnske Dečije bolnice Mejter, upozoravaju da bi prenošenje dotičnog virusa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa čoveka na čoveka teoretski moglo da bude moguće, iako takav slučaj još nije adekvatno dokumentovan.

Nastradalog dečaka slepi miš je ugrizao na porodičnom odmoru decembra 2012, ali on to nije prijavio roditeljima.

Tri nedelje kasnije dobio je konvulzije, stomačne bolove i groznicu, praćene sve težim moždanim problemima. Doktori su kod njega utvrdili prisustvo lisavirusa tek desetog dana po prijemu u bolnicu.

Dečak je potom pao u komu i preminuo 22. februara. ABLV virus se pokazao fatalnim u svim dosadašnjim slučajevima među ljudima.

Ovaj virus je prvi put utvrđen kod australijskog slepog miša i životinja pod imenom leteće lisice i vrlo je čest kod obe vrste, dok je kod ljudi inficiranje njime ekstremno retko - dosad su registrovana još samo dva slučaja, oba u Australiji, 1996. i 1998. godine. Neke varijante lisavirusa cirkulišu i među američkim i evropskim slepim miševima.
Pogledaj vesti o: Miss sveta

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slijepi miševi šire smrtonosni virus

Izvor: BanjalukaLive.com, 21.Mar.2013

Australijski eksperti za zarazne bolesti upozoravaju ljude širom svijeta da se drže dalje od slijepih miševa, nakon nedavne smrti jednog osmogodišnjaka u Australiji koga je ujela ta životinja. Ovaj slučaj smrti iz februara je treći izazvan tzv. "lisavirusom australijskog slepog miša" (ABLV),...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.