Vladini milioni odlažu katanac na KAP-u

Izvor: Politika, 20.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladini milioni odlažu katanac na KAP-u

Kabinet Mila Đukanovića zainteresovan za dugoročno rešenje situacije u KAP-u i za to je spreman na određene benefite

Podgorica – Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović više ne demantuje „Politiku” da je stanje u podgoričkom Kombinatu aluminijuma katastrofalno te da je njegovo zatvaranje na pomolu. Sada i vlada i poslovodstvo ove, kompanije osim što jedni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << druge optužuju za takvo stanje, pokušavaju umiriti „brod” nesporazuma pokušavajući da nađu neko rešenje kako na kapije KAP-a ne bi stavili katanac i ispred njih ostavili nekoliko hiljada radnika bez posla.

Juče je crnogorska vlada saopštila da je zainteresovana za dugoročno rešenje situacije u KAP-u i za to je spremna da da određene benefite. Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović je na konferenciji za novinare kazao da ne postoji „dan D” za rešenje situacije u KAP-u.

„Vlada nije zainteresovana za rešenja reda veličine tri ili četiri meseca ili pola godine, već za ona koja treba da stvore uslove za kontinuiranu proizvodnju u KAP-u. Spremni smo da obezbedimo određene benefite za taj i druge poslovne sisteme koji zapošljavaju značajan broj ljudi, donose prihode Crnoj Gori i koriste infrastrukturu Crne Gore”, istakao je Gvozdenović.

„Politika” doznaje iz izvora bliskih menadžmentu ovog giganta da je vlada obavestila Ruse da može da obezbedi pomoć kroz davanje garancija za dobijanje „kredita od nekoliko desetina miliona evra za KAP, oslobodi ih plaćanja struje, mazuta, poreza i doprinosa i sličnih obaveza na određeni rok”. Prema ovom izvoru taj paket mera je, prema nezvaničnim procenama, vredan oko 50 miliona evra.

Druga varijanta, za koju je teško poverovati da je primenjiva u vreme parlamentarnih izbora, je uvođenje programiranog stečaja u fabriku. Što bi značilo da KAP ponovo postaje crnogorski i nije više ruski, što je posebno važno Amerikancima, i nastavlja da radi pod izmenjenim okolnostima i uslovima, odnosno sa manje radnika i smanjenom proizvodnjom dok se ne nađe konačno najprihvatljivije rešenje.

Kako je naš list pisao vlasnici KAP-a, ruska Centralnoevropska aluminijska kompanija (CEAC) mesecima traže pomoć od države kako bi se proizvodnja održala. Jedan od uslova za odobravanje pomoći vlade je i da Rusi povuku tužbu, koju su podneli za naknadu štete od 300 miliona evra zbog toga što su dobijanjem netačnih podataka navodno prevareni pre privatizacije. Rusi su nezvanično saopštili da su i oko toga spremni da razgovaraju, i da je za to potrebno vreme, a da im je pomoć za KAP neophodna odmah. Iz vlade je usledio odgovor:

„Videćemo šta će oko toga biti, ali Vlada sprema kontratužbu protiv vlasnika KAP-a zbog kršenja kupoprodajnog ugovora. Smanjili su proizvodnju više od dozvoljenog bez ičije saglasnosti i nisu ispunili investicioni plan”.

Trenutno KAP proizvodi ogromne gubitke a još nije uspeo ni da reši pitanje oko 500 radnika iz prerađivačkih kapaciteta koji godinama ne rade. U Elektrolizi je ugašeno gotovo 50 odsto ćelija čime je proizvodnja smanjena. Zbog takvog stanja radnici pogona Prerade KAP-a u sredu će crnogorskim poslanicima i članovima poslaničkih klubova ispred Skupštine podeliti letak sa zahtevima, najavljeno je juče iz Sindikalnog odbora tog preduzeća.

„Poslanicima ćemo podeliti letak sa zahtevima kako bi ih upoznali sa problemima u kojima se nalaze Prerada i KAP”, navedeno je u saopštenju sindikata.

Oni očekuju da poslanici podrže njihove napore da se poštuju crnogorski zakoni, kao i kupoprodajni ugovor KAP-a. Radnici Prerada protestovali su 12. januara ispred zgrade vlade zbog neisplaćenih zarada. Protest je prekinut nakon obećanja direktora Agencije za prestruktuiranje privrede i strana ulaganja Branka Vujovića da će im novembarska plata biti isplaćena.Zaposleni u tom pogonu primili su u petak novembarsku zaradu.

Zaposleni su ranije odbili predlog uprave KAP-a da neto zarada bude isplaćena od novca iz stambenog fonda, jer izvršni direktor kompanije, Vječeslav Krilov, nije garantovao da će novac biti vraćen.

Radnici Prerade tvrde da većinski vlasnik KAP-a, CEAC nije ispoštovao obaveze iz kupoprodajnog ugovora o isplatama zarada a sindikalni odbor ranije je najavio i da će podneti tužbu protiv CEAC-a, zbog duga od 220.000 evra za stambeni fond, kao i krivičnu prijavu zbog uništavanja sredstava za rad.

Novica Đurić

[objavljeno: 21/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.