Izvor: Blic, 25.Okt.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje u banci Mila Đukanovića

Crnogorska centralna banka odlučila je da u „Prvoj banci Crne Gore", koju kontroliše porodica crnogorskog premijera Mila Đukanovića, zavede vanredne mere, javila je nemačka medijska kuća "Dojče vele". Prema informacijama dopisnika Dojče vele iz Crne Gore, naložena je smena kompletnog menadžmenta banke i zabranjena je dalja dodela kredita.

Prema "Dojče vele, komplikovanje situacije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Prvoj banci" moglo se naslutiti iz činjenice što je akcije u toj instituciji pre pet meseci prodao potpredsednik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović, nekadašnji predsednik državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Prethodno je Marović, uz premijera Mila Đukanovića, akcije ove banke kupio u procesu njene dokapitalizacije po gotovo šest puta nižim cenama nego što su u tom trenutku one vredele na tržištu.

Sa takvim akcionarima i podrškom države, „Prva banka" je od lokalne „Nikšićke banke" za dve godine postala nezaobilazna finansijska institucija u Crnoj Gori.

Aktiva banke je od 2006. porasla za čak 18 puta, a gotovo isto toliko su narasli i depoziti.

Banka je masovno odobravala kredite građanima, posebno osobama bliskim vlastima koji su tim novcem kupovale nekretnine ili trgovali na berzi.

Pošto ovih dana tržište akcija i nekretnina doživljava slom, logično je, međutim, da ova banka ima problema sa likvidnošću.

Skupština Crne Gore je u sredu, na predlog Centralne banke, po hitnom postupku usvojila „Zakon o merama za zaštitu bankarskog sektora", koji se, uglavnom, odnosi na „Prvu banku", jer sve ostale značajnije finansijske institucije u Crnoj Gori su u vlasništvu stranaca.

Ekonomista Mila Kasalica je u izjavi za Dojče vele ocenila da je taj potez države opravdan.

„Država takav potez sprovodi zbog stabilnosti i sigurnosti ukupnog finansijskog sektora. To je važno za banke zato što su one u poslednjih pet godina ekonomskog razvoja u Crnoj Gori bile i ostale predvodnik ukupnih promena i ekonomskog rasta. Akcionari sada nisu primarni", kaže ona.

Visoki funkcioner opozicionog „Pokreta za promjene" Goran Đurović je za Dojče vele izjavio da se u ovom slučaju radi o klasičnom konfliktu interesa.

„Može doći do jedne paradoksalne situacije, koja sigurno nigde nije zabeležena, da premijer od drzavnih para pokriva gubitke svoje banke", kazao je Đurović.

U Udruženju banaka Crne Gore smatraju da je „Prvoj banci" neophodno 250 miliona evra kako bi izasla iz ove situacije.

Zato su već u toku pregovori sa kraljevskom porodicom Al Nahijan iz Abu Dabija koja bi, kako se najavljuje, trebalo da kupi 41 odsto akcija „Prve banke," naveo je "Dojče vele".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.