Tužilac ne sme da istraži Đukanovićevu ulogu

Izvor: B92, 03.Feb.2019, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tužilac ne sme da istraži Đukanovićevu ulogu"

Biznismen Duško Knežević kaže da se istragom protiv člana DPS Slavoljuba Stijepovića, osumnjičenog za pranje novca, Milo Đukanović "izvlači" od odgovornosti.

Kako je Knežević naveo, Đukanović "žrtvuje" saradnika.

"Stijepović je bio samo kurir... Đukanović neće moći da se izvlači žrtvovanjem saradnika, što radi već godinama", rekao je Knežević u reagovanju koje prenose >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podgorički mediji.

Predsednik Atlas grupe za kojim je rapisana poternica zbog sumnje za više malverzacija kojima je država navodno oštećena za više stotina miliona evra, reagovao je povodom proširenja istrage na Stijepovića, bivšeg gradonačelnika Podgorice i aktuelnog savetnika predsednika Crne Gore Đukanovića.

Knežević je u reagovanju ponovio optužbe na račun predsednika države i lidera DPS i naveo da je Stijepović samo bio "kurir" i od njega preuzeo novac za, kako je ranije više puta saopštio, finansiranje kampanje vladajuće partije, a po dogovoru s Đukanovićem.

"Kakav god da je, Migo Stijepović je ljudina u odnosu na Đukanovića. Da ima imalo viteškog u sebi Đukanović bi priznao da je Migo Stijepović bio samo kurir i da je preuzeo novac za DPS po njegovom nalogu, a na osnovu našeg prethodnog dogovora. Kao i mnogo puta do tada, jer sam sve dogovarao sa Đukanovićem. Umesto toga, Đukanović jednog od svojih najlojalnijih vojnika žrtvuje", naveo je Knežević u reagovanju.

Po njegovim rečima, specijalni državni tužilac Milivoje Katnić ne sme da istraži Đukanovićevu ulogu i "otkrije Crnoj Gori njegovo pravo lice".

Zbog toga odbegli biznismen za kojim je raspisana nacionalna poternica i koji se po sopstvenim tvrdnjama nalazi u Londonu, tvrdi da će "nastaviti to da radi sam", te da Đukanović neće moći da se "izvlači žrtvovanjem saradnika, što radi već godinama".

"Đukanović dobro zna o kojim je sumama reč, pošto se usuđuje da kaže da nije onoliko koliko ja kažem. Reč je o toliko novca ukupno da je u Crnoj Gori moglo biti otvoreno još na stotine radnih mesta da sam taj kapital uložio u privredu, umesto što je završio za Đukanovića. Što bi rekao pipak njegove hobotnice, znate li koliko je to vrtića", naveo je predsednik Atlas grupe.

Mediji su 12. januara objavili snimak na kome se vidi da je vlasnik Knežević Stijepoviću uručio kovertu u kojoj je bilo oko 100.000 evra. Knežević je ranije izjavio da je taj novac dao za finansiranje DPS uoči lokalnih izvora u Podgorici 2018. godine.

Stijepović je ranije saslušan u tužilaštvu povodom ovih navoda, a tužilaštvo je juče saopštilo da je protiv njega pokrenulo istragu.

Milo Đukanović nije negirao da je Knežević bio jedan od donatora vladajuće partije, ali je demantovao da se predsednik Atlas grupe prethodno s njim o tome konsultovao.

Đukanović je ranije kazao da ni od koga nije tražio da pomaže partiju, "iako su određeni ljudi iskazivali interesovanje za to" i dodao da su u DPS spremni da odgovaraju ukoliko se dokaže da je prekršen Zakon o finansiranju političkih partija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.