Srećković: Konstruktivan odnos Srbije prema crkvi u Crnoj Gori

Izvor: Blic, 17.Maj.2011, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećković: Konstruktivan odnos Srbije prema crkvi u Crnoj Gori

BEOGRAD - Država Srbija će kada je reč o crkvi u Crnoj Gori imati konstruktivan odnos, izjavio je večeras ministar vera i dijaspore Srđan Srećković, ocenivši da crkveni život treba da bude odvojen od svetovnog.

"Naša pozicija će biti konstruktivna i smatramo da crkveni život treba da bude odvojen od svetovnog", kazao je Srećković za TVB92 povodom izjave lidera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i bivšeg premijera Crne Gore >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mila Đukanovića da će se ta stranka na kongresu 21. maja založiti za stvaranje samostalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Đukanović je rekao da se ta partija zalaže za jednu, organizaciono samostalnu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, jer želi da se prevaziđu "ostrašćene podele" među pravoslavnim vernicima, a i zato što Mitropolija crnogorsko primorska nije u skladu sa državnim interesima Crne Gore.

Srećković je rekao i da Srbija princip slobodnog verskog izjašnjavanja i kanonsku priznatost kao merilo ni na koji način ne želi da dovodi u pitanje.

Povezane vesti: Mitropolija: Ideja DPS o jedinstvenoj crkvi politički štetna Đukanović: Cilj DPS-a je samostalna pravoslavna crkva Đukanović jedini kandidat za predsednika DPS-a Đukanovićeve šanse sve manje? SPC: Nema osnova da CPC koristi Cetinjski manastir

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.