SPC: Patrijarh Irinej se neće izviniti Đukanovću

Izvor: Vostok.rs, 25.Jul.2018, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Patrijarh Irinej se neće izviniti Đukanovću

Patrijarh srpski Irinej neće se izviniti Crnoj Gori zbog svoje izjave o položaju u kome se tamo nalaze srpski narod i crkva.
 
Posle bure koju je izazvala patrijarhova tvrdnja da je status Srba u Crnoj Gori nalik onom u NDH, ovo je "Novostima" u utorak rečeno u Patrijaršiji u Beogradu. Time je odgovoreno i predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, koji je javno pozvao patrijarha da demantuje svoje reči.


U sedištu SPC nezvanično pojašnjavaju da je poglavar SPC želeo da naglasi diskriminaciju Srba i Mitropolije crnogorsko-primorske, koju zvanično sprovodi crnogorska država.


Najviše sporova izazvao je patrijarhov odgovor novinaru podgoričkog "Dana" na pitanje s kojom bi istorijskom epohom uporedio položaj Srba u Crnoj Gori.


- Uporedio bih ga sa položajem Srba u Hrvatskoj, u doba NDH. Neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori - rekao je Irinej.


Crnogorski premijer Duško Marković optužio je patrijarha da je zloupotrebio gostoprimstvo u Crnoj Gori, a njegov istup doveo u vezu sa crkvenim protivljenjem pristupanju Crne Gore NATO.


- To je otpor modernoj i savremenoj Crnoj Gori - poručio je Marković. - Ova izjava ne tiče se samo položaja Srba, već i evropskog i evroatlantskog puta Crne Gore.


Položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori tema je na koju već godinama ukazuju Srbi iz ove države. Na delu je, kako se često čuje, diskriminacija i uklanjanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta ove zemlje.


Da je položaj Srba u Crnoj Gori daleko od idealnog, naglasio je u utorak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


- Mi želimo dobre odnose sa Crnom Gorom i bolji položaj srpskog naroda. Da li smo uvek srećni - nismo, i o tome govorimo. Pretpostavljam da nisu ni oni uvek. Ali ko god bi rekao da je situacija srpskog naroda idealna, čini mi se da ne bi govorio istinu. Nadam se da ćemo uskoro imati prilike da razgovaramo o tome sa legitimnim predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori i da ćemo o našim bilateralnim stvarima razgovarati sa legitimnim i legalnim predstavncima Crne Gore - rekao je Vučić.


Težak položaj Srba u najmlađoj evropskoj državi najvidljiviji je u korišćenju sopstvenog jezika i pisma, budući da je srpski gotovo izbačen iz upotrebe i sveden na nivo manjinskog. Imovina SPC, a posebno Mitropolije crnogorsko-primorske, često je na meti vlasti. Diskriminacija je očigledna i u državnoj upravi. Od ukupnog broja zaposlenih Srba je manje od sedam odsto, iako je procenat srpskog stanovništva po popisu iz 2011. godine veći od 30 posto.


Istoričar Aleksandar Raković, iz Instituta za noviju istoriju Srbije, ističe da patrijarh Irinej nije nimalo pogrešio kada je položaj Crkve i naroda uporedio sa NDH.


- U Crnoj Gori na delu je nastavak "pravaškog" procesa koji je utemeljio Ante Starčević. Za razliku od vremena kneževine i kraljevine, današnja Crna Gora utemeljena je na antisrpskoj ideji - tvrdi Raković i podseća da predsednik Milo Đukanović danas govori o vraćanju Crne Gore "zapadnom svetu", i to na gotovo isti način kao što je 1941. godine činio Sekula Drljević.


- Ne treba patrijarh da se izvinjava predsedniku Crne Gore. Đukanović treba njemu da se izvini zbog istorijske izdaje srpskog naroda - oštar je Raković. 

V. Kadić /R. Dragović,
Novosti


Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Patrijarh stoji iza reči kritike Crne Gore

Izvor: Mondo, 25.Jul.2018

Patrijarh srpski Irinej neće demantovati izjavu o ugroženosti Srba u Crnoj Gori, niti se izviniti Crnoj Gori zbog svoje izjave o položaju naroda i crkve u toj zemlji, kažu u Patrijaršiji SPC...Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević..Time je, prenose "Večernje novosti", odgovoreno i predsedniku Crne Gore,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.