Ruski mediji bruje o Milu: Spreman je da IDE DO KRAJA u obračunu sa vernicima!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2020, 18:45

Ruski mediji bruje o Milu: Spreman je da IDE DO KRAJA u obračunu sa vernicima!

Ruski mediji ocenjuju da predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, reaguje veoma brzo i okrutnim akcijama pokušava ugušiti svenarodne proteste.

"Američki Međunarodni institut za balkanske i bliskoistočne studije već je za crnogorskog lidera razradio "divnu" koncepciju – uniju s Vatikanom po obrascu grkokatoličke crkve. Taj plan, koji je nezamisliv za najveći deo crnogorskog pravoslavnog stanovništva, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << aktivno razrađuju i pojedini balkanski mediji kao i prozapadno okruženje Đukanovića, koje je očito u potpunosti zaboravilo i zanemarilo religiozne tradicije svog naroda.“

Ruski mediji ocenjuju da predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, reaguje veoma brzo i okrutnim akcijama pokušava ugušiti svenarodne proteste, izazvane konstantnim napadima režima na tradicionalno pravoslavlje.

- Još uvek se krije iza zabrana uvedenih zbog pandemije korona virusa - ocenio je  ekspert kluba „Valdaj“, Artjom Kurejev.

Analizirajući situaciju u Crnoj Gori, ruski analitičar navodi brojne primere represivnog delovanja na sveštenike i vernike SPC, posebno apostrofirajući brutalnu primjenu policijske sile protiv demonstranata u Nikšiću i Pljevljima, kada su „momci u plavom“ svoje sugrađane počastili šok bombama, suzavcem i pendrecima. Podsjeća da policija nije štedjela ni maloljetne građane Crne Gore.

Kurejev smatra da je, u borbi protiv Crkve, Đukanović spreman da ide do kraja, ocjenjujući da je od NATO partnera dobio sagalasnost za brutalne akcije.

"Štaviše, američki Međunarodni institut za balkanske i bliskoistočne studije već je za crnogorskog lidera razradio „divnu“ koncepciju – uniju s Vatikanom po obrascu grkokatoličke crkve. Taj plan, koji je nezamisliv za najveći dio crnogorskog pravoslavnog stanovništva, aktivno razrađuju i pojedini balkanski mediji kao i prozapadno okruženje Đukanovića, koje je očito u potpunosti zaboravilo i zanemarilo religiozne tradicije svog naroda.“

On je naglasio i da je Đukanović još prošle godine krenuo da stvara autokefalnu crnogorsku crkvu, nezavisnu od Srpske pravoslavne crkve, po ukrajinskom scenariju.

"Zadatak Đukanovića jeste da se oslobodi uticaja Srpske Patrijaršije i zadobije kontrolu nad pravoslavnim sveštenicima koji uživaju ogromni autoritet u Crnoj Gori“.

Na kraju Kurejev je zaključio:

- Ne smemo zaboraviti da su skoro 200 godina Crnom Gorom vladale vladike kao svjetovni i religiozni lideri. Čak i za vrijeme Tita dobar dio naroda sačuvao je u sebi svijest o značaju i ulozi crkve kroz istoriju - ocjenjujući da će se Crkva i verni narod izdići iznad svih iskušenja.

I politikolog Pavel Rudjakov ističe da je SPC „duhovni oslonac za pravoslavce svih nacija“ na ovim prostorima, te da nastojanja Crkve da bude što umerenija i na rečima i na delu ne nailazi na razumevanje režima u Podgorici, navodi Savez pravoslavnih novinara.

Rudjakov smatra da iza svih ovih dešavanja stoji i namera SAD da ograniče, ili pak potpuno oslabe, poziciju SPC, baš zbog njenog velikog uticaja na čitavom prostoru bivše SFRJ.

Posebno je apostrofirao ugled i ljubav koju u narodu uživa mitropolit Amfilohije.

- Amerika nikako ne želi da prepusti Srbiji ulogu vodeće sile na Balkanu - zaključio je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.