Pavićević: Reizbor Đukanovića ogroman teret za DPS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2021, 13:44

Pavićević: Reizbor Đukanovića ogroman teret za DPS

Reizbor Mila Đukanovića na čelo DPS, koji već duži period svoju politiku gradi na antisrpskim sentimentima, predstavlja ogromni teret toj partiji koja sa Đukanovićevom reputacijom ne može da računa na dobru budućnost, smatra direktor Društva za istraživanje politike Vladimir Pavićević.

Kako Pavićević kaže za Tanjug, Đukanović je "faraonski samog sebe ponovo izabrao za šefa DPS-a".

"Imamo situaciju danas u crnogorskoj politici da sa gospodinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Đukanovićem niko neće da sarađuje, niko u njemu ne vidi saveznika", kazao je Pavićević i dodao da čak ni novoizabrana Vlada Crne Gore ne želi sa njim da sarađuje, kao i veliki broj privrednika koji govore da je i njima više dosta da im DPS Mila Đukanovića "bude na grbači".

Pavićević ocenuje da je DPS Kongresom zauzela radikalnu, ekstremnu poziciju u crnogorskoj politici koju analitičari u Crnoj Gori nazivaju politikom kleronacionalizma, a koja sama po sebi podrazumeva da će njoj da teži mali broj ljudi.

"Usmerenje ka tom polu politike, nužno DPS usmerava ka manjem broju glasača, što znači pad podrške u biračkom telu DPS-a, a kada se tiče samog Đukanovića dalji pad njegovog političkog uticaja u crnogorskoj politici i dalje kontinuirano osipanje njegovog političkog autoriteta", kaže Pavićević.

Milo Đukanović je tokom govora na početku Kongresa optužio Srbiju da ugrožava suverenitet svojih suseda po istom receptu iz 1990-ih, a Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) nazvao je "najopakijim instrumentom velikosrpskog nacionalizma", a Pavićević kaže da su te poruke zaprepastile najveći broj građana, među kojima i simpatizere i glasače DPS.

"Te poruke koje je više puta ponavljao, na kojima je insistirao, zaprepastile su najveći broj ljudi, a što je zanimljivo i veliki broj nekadašnjih podržavalaca i glasača DPS i ono što se sigurno može reći jeste da Đukanović uopšte više ne može da se orijentiše u novim okolnostima", dodaje Pavićević.

Smatra da će Đukanović takvim svojim delovanjem našteti svojoj stranci, što budući da je ta stranka zauzela poziciju koju jeste, kaže, možda i nije loše za celokupnu crnogorsku politiku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.