Oproštajna večera Federike Mogerini sa liderima Zapadnog Balkana

Izvor: RTS, 29.Okt.2019, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštajna večera Federike Mogerini sa liderima Zapadnog Balkana

Lideri Zapadnog Balkana, na večeri koju je povodom odlaska sa funkcije organizovala visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini, izrazili su žaljenje zbog odluke Saveta Unije da ne otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali su se saglasili da region ostaje čvrsto privržen evropskoj budućnosti. Večeri je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Lideri zapadnog Balkana su se saglasili da evropska integracija Zapadnog Balkana ostaje ključni cilj u zajedničkom interesu Evropske unije i regiona. 

U saopštenju kabineta Mogerinijeve, nakon večere, navodi se da su lideri Zapadnog Balkana sa njom razmenili svoja viđenja o odnosu EU i Zapadnog Balkana, kao i o razvoju u regionu.
U tom kontekstu razgovarano je o tome šta je zajednički urađeno i postignuto u poslednjih pet godina.
Takođe su razmotreni i izazovi koji predstoje regionu.
Partneri sa Zapadnog Balkana, kako se dodaje u saopštenju, još jednom su potvrdili čvrstu privrženost evropskoj perspektivi, nastavku reformi, pre svega radi dobrobiti svojih građana, kao i regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.
Večeri su prisustvovali i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, sva tri člana Predsedništva BiH - Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.
Premijer Albanije Edi Rama nije prisustvovao večeri zbog ranije zakazane posete Grčkoj. 
Među drugim važnim regionalnim pitanjima, na stolu je bio i nastavak dijaloga Beograda i Prištine koji je u prekidu već tačno godinu dana, od kada je Priština uvela takse na uvoz robe iz Srbije.
Uoči radne večere, predsednik Srbije je imao odvojene sastanke sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom i komesarom Johanesom Hanom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.