Novi prostor za promene

Izvor: RTS, 22.Dec.2010, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi prostor za promene

Promena na čelu izvršne vlasti u Crnoj Gori mogla bi pozitivno da se odrazi na razvoj "slabašnih" institucija, ocenjuje se u analizama pojedinih crnogorskih medija. Ostavkom "otvoren proces promena".

Podgorički dnevnik Vijesti analizira efekte Đukanovićeve dvodecenijske vladavine. Uz ocenu da je reč o "kontroverznom" premijeru, Dnevnik postavlja dilemu "da li će Đukanović vladati iz senke ili je njegov odlazak formula za ozdravljenje Crne Gore".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Odlazeći crnogorski premijer Milo Đukanović uspešno je usmeravao Crnu Goru prema Evropskoj uniji i pre i posle njene nezavisnosti, ocenio je komesar EU za proširenje Štefan File.

Napominjući da se Evropska komisija ne meša u unutrašnju politiku kandidatskih zemalja, iz kabineta Filea saopšteno je da je Đukanović bio važan i pouzdan sagovornik EU u teškim vremenima.

"Đukanović je uspešno usmeravao Crnu Goru prema EU i pre i posle njene nezavisnosti i doprineo je postojanosti zemlje i njenom napretku na putu priključenja Uniji", navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da je Crna Gora u poslednjim godinama mnogo postigla i da je zato Evropska komisija predložila da joj se dodeli položaj kandidatske zemlje.

"Evropska komisija će sarađivati i sa novim premijerom i njegovom vladom", zaključeno je u saopštenju Filea.

Sagovornici podgoričkog lista smatraju da Đukanović ostankom na čelu partije zadržava kontrolu nad političkim tokovima, ali i konstatuju da je njegovim odlaskom sa državnih funkcija "otvoren proces promena".

"To je početak kraja jedne ere, jednog načina vladanja. Njegov odlazak u sadejstvu sa zahtevima Evropske komisije otvoriće lagani proces izmeštanja ogromne, često nekontrolisane moći pojedinca ka institucijama sistema", ocena je bivšeg potpredsednika crnogorske vlade i koordinatora Foruma 2010, Žarka Rakčevića.

Portal Analitika ocenjuje da je Đukanović harizmom i autoritativnim načinom vladanja "kompenzovao brojne nedostatke, pa i očitu nekompetentnost brojnih crnogorskih institucija" i da bi, ukoliko Lukšić postane prvi čovek crnogorske vlade, ali ne i gospodar, možda to moglo da znači simboličan početak "oživljavanja uspavanih, umrtvljenih državnih institucija".

Đukanović između različitih struja

"Takav razvoj situacije moguć je samo u jednom slučaju - da novi premijer ne bude sputavan od sopstvene partije", ocenjuje Analitika i konstatuje da Lukšić trenutno nema snagu unutar DPS-a "da bi mogao da se odupre moćnim partijskim baronima, poput Filipa Vujanovića, Miomira Mugoše ili Svetozara Marovića", te da Đukanović ostaje prvi čovek partije da bi "balansirao između raznih struja u stranci".

Naslovima "Neprikosnoveni lider na Balkanu" i "Pobednik, pokretač, državnik", dnevni list Pobjeda izveštava o Đukanovićevom povlačenju sa državnih dužnosti i prenosi brojne reakcije iz zemlje, regiona i sveta na takvu njegovu odluku.

Naslovom "Idem, a možda se i vratim", dnevnik Dan postavlja dilemu da li se Đukanović definitivno povlači sa državnih dužnosti.

Đukanoviću ovo nije prvi put da se povlači. To je uradio i 2006. godine, posle referenduma o državnoj nezavisnosti, ali se premijerskoj dužnosti vratio u februaru 2008. godine.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović,   Formula 1

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.