Izvor: RTS, 04.Sep.2020, 15:06

Milo, Tito i Matija

O drugoj Crnoj Gori i drugoj Jugoslaviji, o tome kome je u Srbiji Đukanović svetionik.
U lepom gradu na ušću Plive u Vrbas rođena je 29. novembra 1943. druga Jugoslavija. Zemlja koja je pobedila i u ratu protiv okupatora i u građanskom ratu u svojoj zemlji. I jedina zemlja koja je na svom rođenju već sebi napisala i testament.
U Jajcu su, naime, nacrtane granice, po kojima je pet i po decenija kasnije krenula da se raspada država Južnih Slovena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />U lepom gradu u Bačkoj, tamo gde je Tisa najzelenija, rođen je 29. novembra 1939. godine Matija Bećković. Kada je počeo Drugi svetski rat, mali Matija se s majkom sklanja u Velje Duboko, u Crnu Goru, a otac kraljev oficir, učestvovao je i u ratu protiv okupatora i u građanskom ratu u svojoj zemlji. I poginuo je. 
Mladu državu vodio je Tito. Čovek talentovan za politiku jednako kao Matija za poeziju.
Čovek koji je više puta bio na pogrešnoj strani, ali koji sebi u biografiju može da upiše da se sukobio, prvo sa Hitlerom, a onda i sa Staljinom i da je oba puta pobedio. To je velika stvar. I to je ceo svet video. 
Ali velika stvar u koju svet nije gledao, a stanovnici njegove zemlje nisu smeli da gledaju, jeste i "crveni teror", Goli otok, diktatura, stalna borba protiv velikosrpskog nacionalizma i hegemonizma, unutarstranački obračuni u kojima su najviše stradali oni komunisti koji su rođeni kao Srbi. 
Mladi pesnik bio je protiv četiri godine mlađe države. Ne samo zbog oca. Jednostavno nije mogao da bude uz dogmu čoveka koji nikad nije dobro savladao ni jezik zemlje koju je vodio. 
Kao takav, ipak bio je u manjini, većini građana druge Jugoslavije sloboda nije bila bitna kao tri obroka dnevno. Ili nije smela da bude bitna. Većini građana nije bilo bitno ni slabljenje države, ni podebljavanje onih linija koje su nacrtane u Jajcu te krvave 1943. 
"Sličnosti druge Crne Gore i druge Jugoslavije" U Beogradu, 29. novembra 2019. godine, pesnik je proslavio 80. rođendan. Četiri godine mlađa država nestala je u krvi 27 godina ranije. 
Na njenim razvalinama nastalo je šest novih država plus jedna teritorija koja još nije postala država, a kad će i da li će ne znamo. 
Poslednja od država koja je nastala iz Jajca od druge Jugoslavije je Crna Gora. To je druga Crna Gora, jer je Crna Gora jedina uz Srbiju koja je imala državnost i pre Jugoslavije. 
Ova druga Crna Gora, međutim, mnogo je više sličnosti imala sa drugom Jugoslavijom nego sa prvom Crnom Gorom. 
Kao što je druga Jugoslavija imala jednog vladara, jednog maršala – Tita, tako je i druga Crna Gora imala jednog gospodara – Mila. 
Logično je da pesnik koji se rugao i štafeti druge, od njega četiri godine mlađe Jugoslavije, nije mogao da se oduševi drugom, od njega 67 godina mlađom Crnom Gorom. 
Čak je znao i da je kritikuje, ali za razliku od druge Jugoslavije, druga Crna Gora nije bila tolerantna kao starija sestra i rešila je to po kratkom postupku. Pesniku je zabranila ulazak u državu. 
Negde tvrđa od nje, negde malo mekša, ali druga Crna Gora trudila se da se ponaša kao druga Jugoslavija. 
I na unutrašnjem planu gde je preuzeta matrica da je najveća opasnost velikosrpska hegemonija i na spoljnopolitičkom planu, gde je posle mini-pokušaja igranja na oba fronta zemlja postala najverniji saveznik Sjedinjenih Država i NATO-a. 
Kao takva druga Crna Gora postala je zemlja iz snova i za drugu Srbiju, za sve one koji bi voleli da i Srbija bude kao druga Jugoslavija. 
Koji je zadatak pred novom Crnom GoromNaravno, kao što ni oni ili njihovi očevi nisu imali zamerki nekada na maršala, tako ni sada nisu videli nedostatke u vođi druge Crne Gore. Naprotiv, gledali su u njega kao u svetionik. 
Ali, neposredno nakon 13. rođendana druge Crne Gore i nekoliko meseci uoči 80. rođendana pesnika samo rođenog u Senti, Milo je rešio da dovrši izgradnju druge Crne Gore. 
Da uradi ono što je pre njega uspeo samo maršal druge Jugoslavije i to ne sasvim. Da uništi Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. 
I onda je planiran još ambiciozniji korak na koji se ni Tito nije usudio – da napravi novu, Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Ili Pravoslavnu crkvu Crne Gore, kakav god da bude naziv.
I to je bilo previše. I zato je sada umesto da uz trubače postavlja krov na drugu Crnu Goru – zaljuljan temelj. 
I zato je očaj veliki, najviše u drugoj Srbiji tj. onima kojima je druga Jugoslavija bila ostvarenje sna, ali i u drugim zemljama koje su nastale iz druge Jugoslavije.
Ne i među velikim silama koje, uostalom, nisu mnogo suza prolile ni za mnogo bitnijom drugom Jugoslavijom. 
Matija Bećković će 29. novembra napuniti 81. godinu, Pliva, Tisa i Morača više nikada neće biti u istoj državi kao te 1939. i zbog granica koje su crtane u Jajcu, kad je stvarana druga Jugoslavija.
Zato nova Crna Gora, ako se rađa nešto novo, ima jedan zadatak: da ne liči na drugoga pa makar to bila i druga Jugoslavija, već na sebe. 
Samo tako Crna Gora može biti večna. 
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.