Mediji: Vučiću i Đukanoviću dobro dođe crkvena svađa

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jan.2020, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Vučiću i Đukanoviću dobro dođe crkvena svađa

Sukob oko crnogorskog zakona o religiji ostavlja utisak da su predsednici Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Milo Đukanović u ozbiljnom konfliktu ali obojici, suočenim protestima protiv svoje autoritarne vladavine zapravo dobro dođe crkvena svađa, prenosi danas Dojče vele izveštaj švajcarskog radija.

Švajcarski radio je ukazao da i Vučić i Đukanović "posežu za uslugama istog spin-doktora: >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Vladimira Bebe Popovića".

"Zapravo su i Aleksandar Vučić i Milo Đukanović poslednjih godina suočeni sa protestima protiv svoje autoritarne vladavine. Ljudi traže njihove ostavke, slobodne izbore, fer pravosuđe i okončanje korupcije. Crkvena svađa, dakle, obojici vlastodržaca dobro dođe", zaključuje se u izveštaju.

Reporter Švajcarske radio-televizije (SRF) izveštavajući o tenzijama u Crnoj Gori i Srbiji navodi da je počelo zakonom o religiji koji je doneo parlament Crne Gore prema kome crkve moraju da dokažu da su zakonski došle do svojih hramova, manastira i imanja, inače ta imovina pada u ruke države.

Dodaje se da predsednik Milo Đukanović "svesno raspiruje" strah među vernicima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, govoreći da se zakona plaše samo oni koji nezakonito raspolažu imovinom te objašnjavajući to događajima od pre jednog veka.

Sukobi oko pitanja vlasništva nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori pokazuju duboku podeljenost društva. Dobre argumente imaju i jedni i drugi. Rešenje je u dijalogu, smatra nemački politikolog Lazaros Miliopulos, prenosi Dojče vele.

Dodaje da se protesti održavaju širom Crne Gore i Srbije. U beogradskim tabloidnim medijima "budi se utisak da se pođarmljuje oko trideset odsto građana Crne Gore koji sebe smatraju Srbima i da se napada srpska nacija u celosti", navodi se u izveštaju.

Navode se reči predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da je ugrožen opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori, ali da je važno reagovati odgovorno.

"Tipično je za Vučića", dodaje se u izveštaju, "da širi strah drastičnim rečima kako bi onda stupio na scenu u ulozi razumnog državnika koji želi da očuva mir. Sve to izgleda kao da su predsednici Srbije i Crne Gore u ozbiljnom konfliktu."

Tu se ukazuje da obojica šefova države koriste usluge istog "šaptača" Vladimira Bebe Popovića.

"On je opran svim vodama i poznat po rafiniranim manipulacijama javnim mnjenjem,"navodi se u izveštaju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Mediji: Vučiću i Djukanoviću dobro dodje crkvena svadja

Izvor: Beta, 19.Jan.2020

Sukob oko crnogorskog zakona o religiji ostavlja utisak da su predsednici Srbije  i Crne Gore Aleksandar Vučić i Milo Djukanović u ozbiljnom konfliktu ali obojici,  suočenim protestima protiv svoje autoritarne vladavine zapravo dobro dodje crkvena svadja, prenosi danas Dojče vele izveštaj švajcarskog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.