Krivokapić: Problemi su u sudstvu i policiji

Izvor: Politika, 13.Nov.2013, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivokapić: Problemi su u sudstvu i policiji

Predsednik crnogorskog parlamenta, za razliku od premijera, smatra da nije stavljena tačna na aferu „Snimak”

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Predsednik Skupštine Crne Gore i lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić kazao je da ne postoji parlament u svetu koji je tokom izborne kampanje saslušavao nosioca jedne liste, kao što je to uradio crnogorski parlament saslušavajući lidera Demokratske partije socijalista (DPS) >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mila Đukanovića, što je, kako je naveo, dokaz moći skupštine. Upitan da li je afera „Snimak” i za njega završena priča, kako je to poručio Đukanović, lider stranke koja je manjinski partner u koalicionoj vladi je rekao da savetuje DPS-u da vide postoji li politička odgovornost.

„Na kraju ljudi u DPS-u koji su spominjani, ne tvrdim čak ni da su krivi, ali mislim da negde u politici morate uzeti objektivnu odgovornost kad niste subjektivno krivi i reći moja partija trpi, moja zemlja trpi. Nekima od njih je važnija partija od države, pomozite bar partiji”, rekao je on i podsetio da su posle premijerovih izjava o „stavljenoj tački na ’Snimak’, usledile izjave Evropske komisije (EK) i Sjedinjenih Američkih Država, koje su bile oštre”. „Mislim da teza da je to završena priča nigde ne piše u izveštaju EK. Nisam siguran da će, između dva ovna, jednog u DPS-u i drugog u EK, biti EK ta koja će pasti u vodu.”

Afera „Snimak” u vezi je sa objavljivanjem audio-snimaka sa sednica organa vladajućeg DPS-a, na kojima je navodno govoreno o zloupotrebi državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno zapošljavanju po partijskoj pripadnosti uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

O odnosima sa koalicionim partnerom DPS-om, za koje se u javnosti spekuliše da je u „pitanju politička igra” ili da postoji stvaran sukob među njima, Krivokapić je kazao da ni jedni ni drugi nisu u pravu.

„SDP je ostvario svoju politiku jednim delom u vladi, a drugim u parlamentu. Još uvek vidimo način da ostvarimo svoju politiku dovoljno efikasno, imajući u vidu podršku građana koja je sve veća”, rekao je on u razgovoru za Radio Crne Gore.

Na opasku novinarke, kako to misli kada je većina predloga SDP-a u vladi nadglasana, on je kazao da su u parlamentu nadglasani vladini predlozi.

„Onda bi vlada mogla da podnese ostavku ako nema poverenje parlamenta. A ovi iz DPS-a mogu da pokrenu pitanje poverenja vladi jer su nezadovoljni time što ih mi preglasamo u parlamentu. Skupština ne služi da bi služila vladi već da bi je kontrolisala”, pojasnio je Krivokapić. „SDP nema drugog saveznika za NATO osim DPS-a. I Pozitivna Crna Gora je tu, ali samo sa njom ne možemo praviti većinu.”

Insistirajući na konkretnom odgovoru na pitanje da li će SDP izaći iz vlade, on je rekao: „Da budem precizan, mi ćemo ići na izbore onda kad 41 poslanik bude za to. Da li ćemo mi biti u tih 41, to ćete videti.”

Osnovni prioritet Crne Gore u 2014. godini, po rečima predsednika parlamenta, jeste da postane član NATO-a, odnosno da pokuša da dobije poziv za članstvo u alijansi.

„Možda SDP ima nekih taktičkih gubitaka, ali strateški treba da dobije država i da uđe u NATO. Možda bi bilo bolje da smo i devedesetih ostali u vlasti, ali državi nije. Zamislite da nismo imali taj antiratni pokret Liberalnog saveza i SDP-a. Da ga nismo imali ne bi nikad bilo nezavisne Crne Gore, uz manjinske narode, naravno”, podsetio je Krivokapić i naglasio da SDP sa DPS-om, nakon stvaranja nezavisne države, pravi državu vladavine prava i socijalne pravde. „Ali tu ima dosta nesuglasica, posebno u delu socijalne pravde i gazdovanja državnim resursima, od početka one postoje. Dolazi vreme kad će SDP morati da uzme više odgovornosti za budućnost Crne Gore jer će dobiti više mandata. Imali smo odgovornosti onoliko koliko su nam građani dali prava da je imamo.”

Na pitanje da li i dalje misli da su u sudstvu trule daske, Krivokapić je rekao da to ne misli on, već EK i NATO.

„Žao mi je što izveštaj NATO-a o Crnoj Gori nije javan, već poverljiv, pa da vidite onda ocene koje su tamo”, odgovorio je on. „Tako da, naš problem je vladavina prava, a to su problemi u sudstvu, tužilaštvu, policiji i državi koja sve to kontroliše, to znači vladi i parlamentu.”

Novica Đurić

objavljeno: 13.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.