Koštunica: Moje su ruke čiste, a tvoje Đukanoviću ?

Izvor: Politika, 20.Mar.2013, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Moje su ruke čiste, a tvoje Đukanoviću ?

PODGORICA – Predsednik opozicione Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica je „s gnušanjem i prezirom” odbacio optužbe Mila Đukanovića koji ga je povezao sa ubistvom glavnog i odgovornog urednika „Dana” Duška Jovanovića i crnogorskom premijeru poručio da su njegove ruke čiste, a savest mirna.

On je Đukanovića pozvao da javnosti odgovori makar na jedno pitanje:„Da li su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i njemu ruke čiste i da li mu je savest mirna”?

Koštunica je kazao da nema potrebe da produbljuje ovo pitanje, jer, kako kaže, Đukanović bi trebalo da se seti da istina oslobađa.

Koštunica je ocenio da su „monstruozne, mračne i podmukle” Đukanovićeve optužbe u kojima ga on povezuje sa ubistvom Jovanovića.

„Radi se o jednoj skoro bolesnoj potrebi da me, ni manje ni više, nego poveže sa ubistvom Duška Jovanovića. Nisam stručnjak i ne mogu da objasnim tu naopaku duševnu sklonost za lažnim svedočenjem i jednom smišljenom podvalom. Ali ako ne mogu da proniknem u tu vrstu ljudske sklonosti, mogu nesumnjivo da procenim da ni jednom predsedniku vlade ne može da služi na čast da izmisli ovakvu neistinu”, rekao je Koštunica u eksluzivnom intervju podgoričkom „Danu”.

Sa druge strane, po njegovoj oceni, sam Đukanović je svojim „rastrojenim nastupom” otvorio pitanje šta je to što ga toliko uznemiruje u slučaju ubistva novinara Jovanovića, kada je spreman na ovaj besprimeran način da izmišlja i podmeće.

„Kada sam već primoran da reagujem, onda javno saopštavam da su mi ruke uvek bile čiste, a savest potpuno mirna. Zato sa najdubljim osećanjem gnušanja i prezira reagujem na Đukanovićeve optužbe”, rekao je Koštunica koji je bio predsednik SRJ.

On je primetio i da nije poznat slučaj da se sa zvaničnog mesta jedne nezavisne države za najgore zločine optužuje političar koji je obavljao funkciju predsednika SRJ i predsednika Vlade Srbije.

Iako, kako kaže, smatra da su Đukanovićeve optužbe na njegov račun besprimerne, Koštunića je rekao da je to, ipak, razlog zbog kojeg ovaj odgovor treba da dostavi i vlastima Srbije.

Koštunica je priznao da je pogrešno mislio da Đukanović, ipak, mora imati nešto u sebi od poznate crnogorske čestitosti, i da mu ne može pasti na pamet takva vrsta podlosti da ubijene ljude koristi da bi tokom izbora sačuvao vlast.

„Vređati ubijenog novinara lažno tvrdeći da sam bio njegov poslodavac, posebna je vrsta bezobzirnosti. Verujem da u Crnoj Gori ne postoji običaj da se klevetaju ubijeni ljudi, a posebno ne oni za koje ni do danas nije otkriveno ko ih je ubio”, poručio je nekadašnji savezni premijer.

Odgovarajući na ove optužbe, Koštunica naglašava da je istina da nije imao priliku da poznaje ubijenog novinara Duška Jovanovića.

Đukanović je na konferenciji za novinare povodom 100 dana vlade, između ostalog rekao da je Jovanovića ubio „onaj kome je najviše koristio dok je bio živ”.

„Taj čovek, koji uzgred zna da zapali po neku ambasadu velike države u Beogradu, ima jednu gadnu naviku, a to je da kada zaključi da mu neko, ko mu verno služi dok je živ može bolje poslužiti kao mrtav onda ga učini mrtvim. On je bio poslodavac i Jovanovića i Miodraga Lekića, i to je bio onaj isti koji je nosio politički kišobran za ubistvo Zorana Đinđića”, rekao je tada Đukanović.

A, kada je reč o paljenju ambasade u Beogradu, Koštunica je Đukanoviću poručio da je to stvar Srbije i da on ne bi trebalo da se meša u posao koji nije njegov.

On je pozvao Đukanovića da, ako ima neke dokaze oko paljenja ambasade, dostavi ih nadležnima u Srbiji.

Koštunica je poručio i da je njegovo reagovanje više nego iznuđeno nerazumnim delovanjem predsednika Vlade Crne Gore i da se on, ma šta misli o Lekiću i Đukanoviću, neće mešati u stvari Crne Gore jer, kako kaže, duboko poštuje njene građane.

Đukanović ponovo optužio Koštunicu

PODGORICA  Posle optužbi na račun Vojislava Koštunice, koga je doveo u vezu s ubistvom novinara Duška Jovanovića, kao i reagovanja lidera opozicione Demokratske stranke Srbije (DSS), crnogorski premijer Milo Đukanović je odgovorio Koštunici da „mirno spava” i da mu je „savest čista”.

Đukanović je, povodom reagovanja Koštunice na optužbe crnogorskog premijera, da je lider DSS-a i nekadašnji predsednik SRJ odgovoran za ubistvo Jovanovića, glavnog urednika „Dana”, rekao da se u Crnoj Gori „digla kuka i motika” da brani Koštunicu. „Vrlo mirno spavam. Savest mi je čista, pogotovo otkad u protokolarnim aktivnostima ne moram da pružim ruku Vojislavu Koštunici'', rekao je Đukanović u crnogorskom parlamentu.

On je ponovio optužbe na račun Koštunice, a na pitanje ima li novih saznanja o ubistvu Jovanovića, te da li bi o tome pričao pred istražnim organima, rekao da sve što govori, govori javno, navodeći da je spreman da pruži maksimalan doprinos radu svakog državnog organa.

„Ko god hoće time da se bavi. Pa naravno, ja sam ozbiljan čovek. Ne mislite valjda da bi se ja služio ovakvim optužbama da bih konstruisao na nečiji račun. Ne. Ja o ovome mislim ono što mislim i spreman sam da svakom državnom organu koji se time bavi ponovim ovo što sam sada kazao”, rekao je Đukanović i dodao da je to više nego dovoljan prilog, kada je u pitanju njegova uloga. Navodeći da je pročitao reagovanje Koštunice i, kako ih naziva, njegovih sledbenika u Crnoj Gori koji, kako smatra, „i dalje očigledno očekuju da ih on svojom minornom ulogom na srpskoj političkoj sceni može zaštiti”.

„Drago mi je da se on prepoznao u onome što sam govorio na konferenciji za štampu. Zajednički možemo zaključiti da je demantovao sve, sem ono što je trebalo. On nije ni pokušao da demantuje da je u ulozi predsednika SRJ, ne samo nasledio Slobodana Miloševića, nego po istoj formuli rabio ono što su bezbednosno-obaveštajne strukture Vojske Jugoslavije (VJ). O tome sam govorio kada smo razgovarali u parlamentu, o tome ko bi se morao osećati odgovornim za ubistvo Duška Jovanovića”, rekao je Đukanović.

Tanjug

objavljeno: 20.03.2013.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.