Izvor: RTS, 24.Feb.2021, 18:19

Đukanović ipak opozvao ambasadore u više zemalja, među njima i Tarzan Milošević

Crnogorski predsednik Milo Đukanović doneo je ukaze o opozivu sa dužnosti više ambasadora Crne Gore, među kojima je ambasador u Srbiji Tarzan Milošević.
Ukazi o opozivu doneti su za ambasadore Crne Gore u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Italiji, Kini, Nemačkoj, Poljskoj, Svetoj Stolici, Suverenom Malteškom Redu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i za ambasadore na nerezidentnoj osnovi u Bahreinu, Estoniji, Indoneziji, Kuvajtu, Letoniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Litvaniji, Malti, Republici Koreji, San Marinu i Saudijskoj Arabiji.

"Kao što sam kazao prvog dana – nije upitno da li nova vlada ima politički legitimitet da preduzme ovu inicijativu. Formalno, ona je to pravo stekla rezultatom na izborima 30. avgusta. Očekivanje da predsednik Crne Gore onemogućava korišćenje tog prava, objektivno predstavlja očekivanje da ja prepravljam izborni rezultat. To naravno neću raditi. Svi oni koji danas misle drugačije nego 30. avgusta, neka sačuvaju to mišljenje za sledeće izbore", navodi se u saopštenju predsednika.
Drugo je pitanje, dodaje Đukanović, da li je to pravo vladajuća koalicija trebalo da koristi drugačije. "Neka javnost i na osnovu ove inicijative sudi da li je novoj većini u prvom planu stvaranje profesionalne diplomatske službe ili demonstriranje moći nakon izbora. Po mom mišljenju, u pitanju je revanšizam kojim nova vlada pokazuje svoje pravo političko lice, i u krajnjem odgovornost prema državi", dodao je crnogorski predsednik.
Ono što takođe nije upitno, ističe Đukanović, već je nužnost na kojoj je insistirao, jeste da se korišćenje političkog prava "ne sme zloupotrebljavati za blaćenje ljudi".
"Dakle, ambasadori čiji je opoziv predložen ne smeju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa države. Zato nisam do sada doneo ukaze. I zato sam tražio korekciju obrazloženja javno saopštenog od vladinih zvaničnika", navodi Đukanović.
Rekao je da je to učinio nakon što u obrazloženju sada, između ostalog, stoji da se ambasadori menjaju zbog želje Vlade da obezbedi autentičnije tumačenje svoje politike u međunarodnoj zajednici, verujući da će kroz obnovljeni diplomatski sastav, kroz uobičajeni konsultativni proces i poštujući kohabitaciju vlasti, doprinositi daljoj profesionalizaciji diplomatskog predstavljanja i nastavku kontinuiranog ispunjavanja strateških spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore.
"Želim pritom da ukažem da upućivanje note od strane MVP Crne Gore ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema pre završetka procedure koju predviđa Ustav Crne Gore, pokazuje da i nakon razgovora s predstavnicima Vlade i Ministarstva vanjskih poslova, nova vlast potvrđuje da je u stvari ne zanima kohabitacija nego demonstriranje sile i revanšizam. Primam k znanju i moj odnos prema takvoj praksi biće adekvatan", saopštio je Đukanović.
Zahvalio je svima koji su na osnovu pomenute inicijative opozvani – ambasadorkama Veri Kuliš, Dušanki Jeknić i Sanji Vlahović, i ambasadorima Miodragu Vlahoviću, Tarzanu Miloševiću, Darku Pajoviću, Obradu Mišu Stanišiću i Budimiru Šegrtu – što su profesionalno i odgovorno služili interesima Crne Gore.
"Ovo su faze demokratskog razvoja koje država mora proći da bi bila bolja, pravno uređenija i demokratski zrelija. Nadam se da će nam ovo iskustvo poslužiti da u budućnosti, kroz očuvanje dostojanstva i profesije i ljudi i poštovanje pravnih procedura, čuvamo i nadograđujemo ugled Crne Gore u svetu", zaključuje se u saopštenju Đukanovića.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milo Đukanović opozvao osam ambasadora

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Feb.2021

PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je ukaze o opozivu sa dužnosti osam crnogorskih ambasadora.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Đukanović opozvao ambasadore u osam zemalja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Feb.2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je ukaze o opozivu sa dužnosti osam crnogorskih ambasadora, na čemu je insistirala Vlada Crne Gore od sredine decembra prošle godine. Đukanović je donio ukaze o opozivu sa dužnosti ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini Obrada Stanišića, Srbiji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.