Đukanović: Referendum ni obaveza ni potreba

Izvor: VOA, 14.Dec.2015, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Referendum ni obaveza ni potreba

Ne postoji pravna obaveza ni politička potreba za raspisivanjem referenduma o pristupanju Crne Gore NATO-u, kazao je premijer Milo Đukanović u Skupštini CG

Crnogorski premijer je naveo da će to pitanje biti jedno od centralnih u kampanji na predstojećim parlamentarnim izborima i na izbornim mjestima.

Poslanica Demokratskog fronta Jelisava Kalezić pitala je na premijerskom >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << satu da li će Đukanović predložiti referendum na kome bi se građani izjasnili o pristupanju NATO-u.

Đukanović je ukazao da crnogorski Ustav ne propisuje organizovanje referenduma u slučaju pristupanja NATO-u i da bi on bio obavezan kada bi država gubila suverenitet ili bi prenosila suverena prava, što nije slučaj kada je u pitanju pristupanje Alijansi.

“Pitanje pristupanja međunarodnim organizacijama, dakle i NATO savezu je u nadležnosti Skupštine, koja reprezentuje volju građana. U sadašnjem njenom sastavu skoro dvije trećine poslanika podržava članstvo, što je potvrđeno usvajanjem rezolucije o podršci integraciji Crne Gore u NATO”, podsjetio je premijer.

On je ocijenio da su građani sve bolje obaviješteni i da sve više razumiju prednosti Alijanse. Đukanović je dodao da su samo dvije od 28 država članica, nakon dobijanja poziva organizovale referendum, dok su druge države odlučivale u parlamentima.

“Imajući u vidu ustavno-pravnu regulativu, političku praksu u drugim državama, koje su bile u sličnoj situaciji kao Crna Gora sada, a poštujući volju birača izraženu kroz sastav Skupštine, ne postoji pravna obaveza, ni politička potreba za organizovanjem referenduma za pristupanje Crne Gore NATO savezu”, poručio je on.

Đukanović je ocijenio da koliko god je ono legitimno, sada nije vrijeme za ovo pitanje. Crnoj Gori predstoje redovni parlamentarni izbori u 2016.godini i “ovo pitanje htjeli to ili ne, biće jedno od centralnih u kampanji i na izbornim mjestima”, smatra premijer.

Poslanik Socijalističke narodne partije Danko Šarančić postavio je pitanje šta će Vlada konkretno preduzeti i kada da se riješe ekološki problemi u Pljevljima. Đukanović je kazao da je Vlada u julu usvojila informaciju o stanju životne sredine sa predlogom mjera za sanaciju za ovu i narednu godinu, i za to opredijelila 570 hiljada EUR.

„Izgradnja drugog bloka Termoelektrane će pored očekivanog pozitivnog efekta na ekonomski razvoj i smanjenje energetske zavisnisti države imati i pozitivan ekološki efekat“, naveo je on, dodajući da taj projekat mora ispoštovati brojne zahtjeve po pitanju zaštite zdravlja ljudi i životne sredine."

Poslanica Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore pitala šta će premijer uraditi po pitanju njegovih nadležnosti da se osnaži rad Tužilaštva. Ona je navela da je dobijanja pozivnice za NATO ključno za EU integracije, i da je u tim procesima ključna uloga tužilaštva.

Đukanović je kazao da vjeruje da su naporima vlade i parlamenta stvorene neophodne zakonodavne i institucionalne pretpostavke za ostvarivanje pretpostavke za ostvarivanje funkcionalne i efikasne uloge tužilaštva u Crnoj Gori.

„Sasvim je izvjesno da državna politika normativnog i institucionalnog snaženja tužilaštva već daje početni bilans rezultata, koji prepoznaju kako građani, tako i evroatlantski partneri, koji su to eksplicitno izrazili“, naveo je premijer.

Đukanović je dodao da je saglasan kada se naglašava važna uloga tužilaštva u ovoj fazi demokratskog razvoja Crne Gore, dodajući da se bez vladavine prava ne može pretendovati za status demokratskog društva ni za dinamičan ekonomski razvoj.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.