Đukanović: Posle 100 godina biblijskih iskušenja, Crna Gora je opet slobodna

Izvor: Blic, 08.Jan.2016, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Posle 100 godina biblijskih iskušenja, Crna Gora je opet slobodna

Crna Gora je nizom manifestacija obeležila 100-tu godišnjicu Mojkovačke bitke, a premijer Milo Đukanović je zahvalivši junacima poručio da je njihov podvig istorijsko svedočanstvo večnosti Crne Gore.

- Evociranjem tih događaja, nanovo smo se nadahnuli ponosom zbog uloge Crne Gore u Velikom ratu, potvrdili privrženost univerzalnim vrednostima koje oni simbolizuju, i kroz jedinstvene primere patriotizma, stradanja i postojanosti podsetili i na tradicionalne vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << crnogorskog društva - istakao je Đukanović na Svečanoj akademiji.

U kalendaru slavnih sećanja danas obeležavamo 100 godina od Mojkovačke bitke, rekao je Đukanović, preneli su crnogorski mediji.

- Sa osećnjem izuzetnog poštovanja, klanjamo se senima njenih žrtava i junaka, i potvrđujemo vernost slobodarskoj i moralnoj tradiciji Crne Gore - naglasio je premijer.

Đukanović je naglasio da je Crna Gora bezmalo 100 godina doživela gotovo biblijska iskušenja, svakojake raskole i političke pritiske, potiranje crnogorskog identiteta.

- Ali smo opstali. Crnogorska ideja, ideja samosvojne i slobodne Crne Gore, nadživela je njene neprijatelje. Uz uverenje i odlučnost da nećemo ponavljati greške koje su nas skupo koštale kroz istoriju. Crna Gora poručuje danas svima koji su je krajem Prvog svetskog rata državno sahranjivali, kao i onima koji su je decenijama kasnije negirali: Crna Gora je živa, nikad evropskija, nikad obrazovanija, nikad stabilnija i prosperitetnija, uvažena od suseda i celog demokratskog sveta - poručio je premijer.

Opširno govoreći o zabludama i stranputicama, Đukanović je poručio da je danas Crna Gora, na sreću, opet slobodna i svoja.

- Na mestu koje joj pripada, koje smo demokratskom voljom, mudrošću i samopregornim radom sami izborili. U njoj je stasala generacija koja se ne ustručava da pokaže da zna svoj put. Koja nema osećaj inferiornosti niti krivice zbog toga što poštuje i čuva ono što joj pripada. Koja zna da čuva postojeće i da gradi novo. Da gradi modernu, evropsku, demokratsku i građansku Crnu Goru - naveo je Djukanović.

Premijer je jasan- ne želimo da ponavljamo istorijske greške.

- Ne pristajemo na zatiranje najboljih vrednosti istorijskog i savremenog trajanja Crne Gore. Ne dozvoljavamo rušenje naše države, sa punom svešću da mnogo toga u njoj treba menjati nabolje. Naša sopstvena istorija nas je naučila da se na nesreći, mržnji i podelama ništa dobro ne može stvoriti - izričit je Djukanović.

Poručuje da Crna Gora ima snagu i kapacitet da traje i da se obnavlja, uprkos negiranjima i pogrešnim izborima koje je i sama pravila.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.