Đukanović: Odnosi sa Srbijom nisu dobri, ali Crna Gora tome ne doprinosi; Mandić o intervjuu: Govor mržnje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2020, 12:43

Đukanović: Odnosi sa Srbijom nisu dobri, ali Crna Gora tome ne doprinosi; Mandić o intervjuu: Govor mržnje

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je danas da odnosi Crne Gore i Srbije "nisu dobri", ali tvrdi da Crna Gora tome ničim ne doprinosi, već da samo "istrajava na odbrani svojih nacionalnih i državnih interesa".

On je u intervjuu za podgoričku Pobjedu rekao da "još od vremena Miloševića, zvanični Beograd nije više bio umešan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas, bez obzira što se sa vrha čuju drugačije tvrdnje".

Kaže da ključni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpski ministri gotovo svakodnevno, a, kako navodi, često i neprimerenim jezikom, komentarišu procese u Crnoj Gori, s namerom da na njih direktno utiču,

Đukanović ocenjuje da oni tako dokazuju koliko je Srbija jaka i smatra da to ustvari svedoči o nečem drugom.

Želi, kako ističe, da veruje da "i u Beogradu ima zdravog razuma i spremnosti da radimo na popravljanju odnosa u obostranom interesu".

Ponavlja stav da su litije u organizaciji Srpske pravoslavne crkve "oblik političke borbe u nameri da se promeni vlast u Crnoj Gori, a ne zakon".

Kaže da su na početku litije bile vid pritiska na vlast zbog Zakona o slobodi veroispovijesti, ali tvrdi da se na zakon zaboravilo i da organizatori sada imaju drugi plan.

"Ako nema ove vlasti, onda nema problema ni sa zakonom. Nema ni svega drugog što je Crna Gora ostvarila tokom novije istorije, a protiv čega su oni bili: od nezavisnosti i multietničnosti, do NATO i dogledne evropske perspektive. Dakle, nije više cilj promjena zakona, nego promjena vlasti", smatra Đukanović.

On SPC vidi kao predvodnika opozicionog bloka na predstojećim izborima u Crnoj Gori, zakazanim za 30. avgust i to ocenjuje kao "politički nonsens".

Smatra i da se SPC "sa svojim eparhijama decenijama unazad pozicionira protiv Crne Gore".

Što se tiče priče o svetinjama, navodi da je cilj donošenja Zakona o slobodi veroispovesti javni interes i ustavna obaveza države Crne Gore da štiti kulturnu baštinu zemlje.

Kaže da je donošenjem zakona država je obavezana da otvori pitanje pravne valjanosti upisa nekih vjerskih objekata u katastar.

"Ako neko nije uzurpirao svetinje, onda nema ni razloga za brigu. Osim toga, ukoliko neko govori o neosnovanom oduzimanju crkvene imovine, zakon otvara mogućnost transparentnog dokazivanja takvih tvrdnji na šest nivoa pravne zaštite, od Upravnog suda u Crnoj Gori, do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu", rekao je Đukanović.

Mandić o intervjuu Đukanovića: Govor mržnje

Lider opozicione crnogorske partije Nove srpske demokratije (NSP) Andrija Mandić ocenio je danas da u intervjuu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića podgoričkoj "Pobjedi" nema ničeg novog, osim, kako kaže, "ponovljenih proglasa, ne samo protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC), Demokratskog fronta i ostatka opozicije već i čitave Crne Gore".

U intervjuu je predsednik Crne Gore optužio Srbiju da se još od vremena Slobodana Miloševića "najviše meša u unutrašnje stvari te zemlje" te da litije koje organizuje SPC predstavljaju vid političke borbe sa namerom da se promeni vlast, a ne zakon" (o slobodi veroispovesti).

Mandić je u saopštenju za javnost ocenio da posredi "govor mržnje" protiv sopstvenog naroda i istakao da Đukanović trideset godina vlada na diskriminaciji i podelama, "protiv pomirenja, protiv sloge i ljudskog razumevanja".

Jedan od lidera DF-a kaže da Đukanović "gazi" po narodu koji bi trebalo da predstavlja i ističe da je on jedini predsednik u "jednoj hrišćanskoj zemlji" koji "neukim i nekontrolisanim" jezikom vređa poglavara SPC, patrijarha Irineja, i poglavara mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohija.

"Apsolutno većinsku religijsku zajednicu, kanonsku pravoslavnu crkvu, misli da će ugroziti zloupotrebom Skupštine, a njen veliki ugled urušiti nečovečnim postupcima i nasiljem usmerenim protiv naših vladika, monaštva, sveštenstva i verujućeg naroda i tako zatrti veru kod ljudi i oteti crkvenu imovinu", istakao je Mandić.

On je istakao da je Crnoj Gori neophodan put pomirenja i napretka i ocenio da Đukanovićevo obraćanje predstavlja "njegovo oproštajno pismo od ove zemlje i ovog naroda".

Mandić je takođe Đukanoviću optužbu SPC da je predvodnik opozicionog bloka na predstojećim izborima u Crnoj Gori ocenio kao "politički nonsens".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.