Đukanović: Nikada ni pomena o ruskim špijunima

Izvor: Blic, 08.Jul.2014, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Nikada ni pomena o ruskim špijunima

Podgorica - Crnogorski premijer Milo Đukanović odbacio je danas mogućnost da je Crnoj Gori odložen prijem u NATO savez zbog sumnji da u crnogorskim obaveštajnim službama rade ruski špijuni, pišu danas "Vijesti".

Podgorički dnevnik podseća da je američka agencija Asošijeted pres (AP) pre dva dana objavila informaciju, navodeći da ju je potvrdio visoki zvaničnik Alijanse koji je želeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da ostane anoniman, u kojoj je precizirano da je "broj crnogorskih obaveštajaca povezanih sa Rusijom izmedju 25 i 50".

- Tokom svih mojih razogovora do sada nikada, ni u naznakama, nije pomenuto da postoji makar jedno, a ne 25 do 50 takvih lica koji na taj način ugrožavaju ono što su bezbednosni standardi koje Crna Gora mora uneti svojom participacijom u NATO savez” - tvrdi Đukanović.

Premijer je istakao da bi tokom svih pregovora sa ključnim činiocima Alijanse tokom prethodnih godina čuo takvu ocenu, da je ona verodostojna i ponovio da je Crna Gora napravila "odličan" posao na putu integracije u NATO i da je za to dobila odgovarajuću satisfakciju.

- Reči satisfakcije sam mogao da čujem i u Briselu, kao i tokom moje posete Vašingtonu. Takođe, i tokom ministarske konferencije da će Crna Gora nakon još jedne godine dokazivanja verovatno dobiti poziv 2015. godine bez čekanja sledećeg samita - zaključio je predsednik Vlade Crne Gore.

AP je u tekstu pod naslovom “NATO nagoveštava da za sada neće primati nove članice”, autora Džona Tor Dalburga, naveo da NATO "suočen sa novom agresivnom" Rusijom "vaga" kako da reaguju, ali da je isključio opciju brzog širenje.

U tekstu se podseća da je Crna Gora, u velikoj meri, smatrana najbližim kandidatom za članstvo u NATO-u, ali da je zajedno sa Gruzijom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom dobila obaveštenje da se to neće skoro dogoditi.

Podseća se da je generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmusen rekao da će ministri spoljne politike država članica do kraja 2015. odlučiti da li je vreme za Crnu Goru da im se pridruži.

Ono o čemu se ne govori javno jeste razlog za odlaganje, a to je navodna umešanost Rusa u crnogorsku obavještajnu službu, navodi AP.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Nema ruskih špijuna među obaveštajcima"

Izvor: RTS, 08.Jul.2014

Crnogorski premijer Milo Đukanović odbacio mogućnost da je toj zemlji odložen prijem u NATO zbog navoda da u obaveštajnim službama rade ruski špijuni, pišu "Vijesti". Pozivajući se na izvor iz Alijanse, AP navodi da je broj "broj crnogorskih obaveštajaca povezanih sa Rusijom između 25 i 50"....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.