Đukanović: I SPC i RPC su

Izvor: B92, 02.Sep.2022, 10:31

Đukanović: I SPC i RPC su

Podgorica -- Crnogorski predsednik Milo Đukanović tvrdi da je SPC kao i Ruska pravoslavna crkva, "alat" u rukama politike ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Kao što znate, mi se mučimo sa takvim ugovorom sa Srpskom pravoslavnom crkvom. A to što se mučimo sa potpisivanjem takvog sporazuma s njima, opet je refleksija globalnih odnosa o kojima sam govorio", rekao je on.

"Jer, nažalost i SPC i Ruska pravoslavna crkva su samo alati ili instrumenti u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rukama Putinove politike", rekao je Đukanović u intervju za Džeruzalim post, preneo je portal podgoričkog Dana.

Đukanović je govoreći o bezbednosnim prilikama u Evropi, spoljnopolitičkim ciljevima i rezultatima Crne Gore, odnosima sa Izraelom, Palestinom i drugim državama te regije i ličnom političkom angažmanu, rekao da je Crna Gora uprkos protivljenju Srbije obnovila nezavisnost.

"Odlučili smo da obnovimo nezavisnost Crne Gore. Srbija je bila žestoko protiv toga, ne samo u Miloševićevo vreme, nego i u doba vladavine Koštunice. No, uspeli smo, bez ratova, bez nestabilnosti, što nije uobičajeno na Balkanu. Zapravo, to je bio jedini takav primer. Takođe smo se opredijelili za članstvo u NATO. I uspeli smo i u tome. A u međuvremenu smo realizovali neke vrlo jake investicije. Danas čekamo da postanemo deo Evropske unije, i ispred smo ostalih kandidata", naveo je Đukanović.

U regionu su, kaže, ostale još neke nedovršene stvari.

"Bosna i Hercegovina je i dalje nefunkcionalna država. Severna Makedonija ostala je u mimoilaženju, najpre sa Grčkom, a sada sa Bugarskom. A Srbija je i dalje u problematičnoj situaciji zbog Kosova. Imali smo manjak pažnje SAD. A imali smo i manjak inicijative i odlučnosti sa evropske strane. Uglavnom, nisu bili voljni da preuzmu vodeću ulogu u integraciji Zapadnog Balkana u EU....", kaže Đukanović i dodaje:

"Dakle, ako nema EU i SAD, doći će neke treće zemlje. Pre svega, Rusija. I kao što sam rekao, Rusija je počela snažno infiltrirati svoju antizapadnu politiku u regiju još od 2016. godine i pokušaja državnog udara u Crnoj Gori. Da skratim priču, čini mi se da SAD još uvek idealizuju stanje u državama Zapadnog Balkana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.