Đukanović: CG najbolja na Balkanu

Izvor: B92, 14.Maj.2014, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: CG najbolja na Balkanu

Podgorica -- Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je da je Crna Gora postala najprosperitetnija balkanska ekonomija.

On je na zasedanju Godišnje skupštine Evropske banke za obnovu razvoj (EBRD) u Varšavi rekao da zemlje Balkana ne mogu da računaju na ozbiljniji ekonomski razvoj bez pomoći institucija kao što je EBRD.

"Od ekonomski najnerazvijenije jugoslovenske republike stvorili smo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najprosperitetniju balkansku ekonomiju", rekao je Đukanović.

on je napomenuo da je ta bivša jugosovenska republika bila na rubu građanskog rata, a da danas ima politički stabilnu državu koja nema otvorenih pitanja sa susedima, preneli su crnogorski mediji.

Premijer Crne Gore, koji je učestvovao u radu skupa kao jedini visoki zvaničnik neke od država Zapadnog Balkana, govorio je o ekonomskim i ukupnim dostignućima i iskustvima Crne Gore i ovog dela Evrope.

"U svojoj dugoj istoriji nikad Balkan nije bio stabilniji i evropskiji nego što je danas", rekao je Đukanović, ali je dodao da dalji napredak država Balkana ugrožavaju kako ekonomska kriza tako i problemi nasleđeni iz devedesetih godina prošlog veka.

Rekao je da veruje da Balkan može biti ekonomski najdinamičniji deo evropskog kontinenta, da mnogo toga možemo i moramo učiniti sami i da su za to potrebne "hrabre još radikalnije reforme".

"Međutim, pored individualnih, i zajedničkih regionalnih napora, potrebna nam je veća pažnja EU i multilateralnih finansijskih institucija kao što je EBRD. Bez toga ne možemo računati na ozbiljniji ekonomski razvoj", zaključio je predsednik Vlade Crne Gore.

U radu skupa učestvovali su, pored predsednika vlada Crne Gore Mila Đukanovića i Poljske Donalda Tuska, još premijeri Moldavije Jurij Leanča i Republike Kirgizije đomart Otorbajev, kao i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Štefan File, navode mediji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.