DPS za široku programsku koaliciju

Izvor: B92, 31.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DPS za široku programsku koaliciju

Milo Đukanović (FoNet, arhiv)

Podgorica -- Lider DPS-a Milo Đukanović izjavio je da je "otvorena ponuda" njegove partije za stvaranje široke programske koalicije koju bi činile i stranke opozicije.

Crnogorski premijer u intervjuu agenciji Beta nije želio da precizira ostaje li u politici posle martovskih izbora. "Svi moji planovi, za sada, završavaju se sa 29. martom. Razmišljam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o tome kako pobediti i mislim da imamo dobar plan. A o tome gde će se ko posle toga naći, razmišljaćemo posle pobede", kazao je on.

Lider DPS-a je rekao da do sada nije bilo kontakta sa opozicionim partijama o predizbornim koalicijama, ali je naveo da DPS "nema kompleks velike partije i da je podjednako spremna da sama pokrene inicijativu, kao i da je prihvati".

"Nijedna vrata nisu zatvorena, jer iskustvo nas uči da je u vremenima globalne krize, na koju ne možete uticati ni bilo kako kvalitetno osimišljenim nacionalnim programom, pametnije širiti front državne odgovornosti za očuvanje makar minimalnog tempa ekonomskog i demokratskog razvoja", istakao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, DPS ne nudi širu predizbornu listu "iz staha" od izbornog rezultata, jer ankete govore da je ta partija, posle deset godina, u poziciji da sama formira vladu.

Đukanović je kazao da je opoziciona Narodna stranka, "ako dobro čita signale sa njenog vrha", spremna za saradnju "i sa partijama iz vlasti i sa partijama iz opozicije, uz određene uslove".

"To smatram držanjem otvorenih vrata za razgovore i svakako da smo spremni da razgovaramo. Ne samo sa njima. Apsolutno smo otvoreni za razgovore i sa drugim većim ili manjim partijama iz opozicije", poručio je Đukanović.

On je kazao da je DPS "odlučila" da, osim tradicionalnim partnerima Socijaldemokratskoj partiji i Hrvatskoj građanskoj inicijativi, koalicionu saradnju ponudi i Bošnjačkoj stranci.

CDT traži razjašnjavanje spornih pitanja

Centar za demokratsku tranziciju apelovao je na državne institucije Crne Gore i sve relevantne političke subjekte da blagovremeno obaveste javnost po kojim će se pravilima sprovoditi parlamentarni izbori 29. marta.

CDT smatra neophodnim da se sve nedoumice, nastale kao posledica neusklađivanja izbornog zakonodavstva, razjasne na početku izbornog procesa.

Ključna sporna pitanje su, smatra CDT, koliko će poslanika biti birano u republički parlament, ko ima biračko pravo, kako se zove izborni organi nadležan za staranje o provođenju izbora, kao i kako će biti predstavljena manjinska prava .

U saopštenju dostavljenom medijima, postavlja se pitanje da li svi od ukupno 494.289 građana s pravom glasa, koji su upisani u birački spisak, imaju crnogorsko državljanstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.