Crna Gora konačno svoj na svome

Izvor: S media, 13.Nov.2010, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora konačno "svoj na svome"

Crnogorski premijer Milo Djukanović poručio je da je ovoj generaciji Crnogoraca pripalo da bude obnoviteljska, ocenivši da je topografija svih crnogorskih “padova i uspona” te nove, evropske Crne Gore, u njenoj prestonici, na Cetinju.

Djukanović je na sinoćnjoj akademiji povodom inhumacije Ivana Crnojevića u Dovrsku crkvu na Ćipuru poručio i da je Crna Gora danas “svoja na svome”, prijateljski okrenuta susedima, evropskim i svetskim državama.

Zemni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ostaci jedne od najznačajnijih ličnosti crnogorske istorije, gospodara Zete i Crne Gore i osnivača Cetinja, Ivana Crnojevića, nakon 24 godina od otkopavanja, radi arheoloskih radova u crkvi, preneti su juče u Dvorsku crkvu na Ćipuru. Mitropolija crnogorsko-primorska tvrdi da je inhumacija obavljena bez crkvenog obreda.

“Stvorili smo uslove da sami odlučujemo o svojoj sudbini, spremno dočekujemo sve izazove i, uzdižući se iznad podela, gradimo otvoreno i demokratsko društvo po meri savremene evropske civilizacije”, kazao je Djukanović.

On je naveo da je veštom diplomatijom, pregovorima, ali i pobunama i političkom taktikom primirja, kao i dinastičkim vezama, “a kad je trebalo i krvareći za hleb i so narodni” i za primorske gradove jednako, Ivan Crnojević je kroz borbu neprestanu, sa vizijom samopouzdanog državnika, jednom za dovek, udario temelje državi imena Crna Gora.

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je ocenio da je inhumacija posmrtsnih ostataka Crnojevića na Cetinju obavljena “primereno i za vreme i za državnika”.

„Crna Gora je dostigla svoj vrh nezavisnosti, ali očigledno je da treba mnogo snage i jedinstva da bi ono što su nesporni koreni Crne Gore postalo ujedinjavajuće. Ivan Crnojević je našao svoj mir tamo gde mu je mesto“, poručio je Krivokapcih.

Za takozvanog mitropolita kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihaila inhumacija zemnih ostataka Ivana Crnojevića je veličanstven i dugo očekivan čin.

“Mislim da je ovo bio pravi momenat. Verujem da će crkva na Ćipuru, u kojoj je sahranjen, uskoro biti otvorena da u njoj služe sveštenici CPC“, kazao je on.

Mitropolija crnogorsko-primorska (MPC) negodovala je zbog inhumacije zemnih ostataka gospodara Ivana Crnojevića koji je, kako se navodi u saopštenju, obavljen bez crkvenog obreda, kakav pripada ktitoru Cetinjskog manastira.

Mitropolija je negodovala i zbog sadržaja saopštenja kojim je javnost upoznata o tom dogadjaju u kome se Mitropolija pominje zajedno sa, kako se navodi, pseudoreligioznoj ideološkoj organizaciji, CPC i “crkvenom prestupniku, isključenom iz crkvene zajednice, bivšem i lažnom svešteniku, njenom predvodniku”.

Inhumacija je obavljena u godini u kojoj se obeležava 520 godina od smrti Ivana Crnojevića.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.