Crna Gora aplicira za članstvo u EU

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 15.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora aplicira za članstvo u EU

Podgorica, Brisel -- Crnogorski premijer Milo Đukanović predao je francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju zvaničan zahtev Crne Gore da dobije status kandidata za članstvo u EU.

"Ovo je veliki dan za Crnu Goru, staru evropsku državu, a opet najmlađu članicu Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope. Ovo je veliki dan i za Balkan i sve kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Đukanović, posle uručenja aplikacije.

Sastanku Đukanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Sarkozija u Jelisejskoj palati prisustvovao je i komesar za proširenje EU Oli Ren, a sa Đukanovićem su u Pariz otputovali i potpredsednica crnogorske vlade Gordana Đurović i ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen.

Predaja zahteva u Podogrici se ocenjuje kao početak najvažnije faze pred punopravno članstvo Crne Gore u EU.

Iako je najpre iz Brisela sugerisano odlaganje predaje zahteva na izvesno vreme zbog problema unutar EU, šef crnogorske diplomatije Milan Roćen kaže da je sve urađeno u konsultacijama sa Briselom i zemljama članicama EU, pre svega sa Francuskom.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović očekuje da će se Brisel tokom češkog predsedavanja EU izjasniti o crnogorskom zahtevu za članstvo u Evropskoj uniji.

Vujanović je novinarima na Žabljaku rekao da je Prag u programu predsedavanja EU među prioritetima posebno pozicionirao pitanje pridruživanja zapadnog Balkana.

Kada Crna Gora zvanično preda aplikaciju, Savet EU daje mandat Evropskoj komisiji da iznese mišljenje o zahtevu države za članstvo.

Evropska komisija tada šalje državi potencijalnom kandidatu upitnik sa gotovo 4.500 pitanja kojima su obuhvaćene sve institucije i oblasti.

Na osnovu dobijenih odgovora, Evropska komisija pravi presek stanja u zemlji koja aplicira.

Državi potencijalnom kandidatu neformalno se daje rok od tri meseca da pošalje odgovore.

Nakon toga očekuje se da u sledećih nekoliko meseci, obično pola godine, Evropska komisija da pozitivno mišljenje na zahtev za članstvo, takozvani Avis.

Potom lideri članica Evropske unije mogu formalno da daju Crnoj Gori status kandidata za članstvo u EU.

Ren: Istorijska prekretnica Crne Gore

Evropski komesar za proširenje Oli Ren pozdravio je zahtev Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji.

"Danas je Crna Gora dostigla istorijsku prekretnicu koja označava važno opredeljenje zemlje ka zajedničkim evropskim vrednostima", istakao je Ren i dodao da je sada na Savetu da odluči o daljim koracima.

Evropski komesar je naglasio da je Komisija spremna da pripremi mišljenje o aplikaciji Crne Gore, ukoliko je Savet pozove da to učini i dodao da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u pripremama za evropske integracije.

"Postoji snažan konsenzus o pitanju evropskih integracija: napredak u primeni Privremenog sporazuma je bio pozitivan i Crna Gora je imala konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu u regionu", rekao je on.

Ren je naglasio da je "evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana, uključujući i Crne Gore, ključna za stabilnost i prosperitet regiona i EU".

Čestitke iz Srbije

Potpredsednik Vlade za evropske integracija Božidar Đelić čestitao je Crnoj Gori, u ime Srbije, na predaji zahteva za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, saopšteno je iz kabineta.

U pismu upućenom predsedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću Đelić je naglasio da je to značajan događaj ne samo za Crnu Goru i njene građane, već i za sve zemlje zapadnog Balkana.

"Vaša predaja zahteva za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji jača i učvršćuje evropsku perspektivu čitavog regiona", navodi se u pismu.

Takođe, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević izjavila je Fonetu da se raduje svakom uspehu zemlje regiona, jer to predstavlja korak napred za ceo region.

"Iskreno želim uspeh Crnoj Gori. Nadam se da će 2009. godina, poput 2005, biti godina kada će se sve države regiona pomeriti bar po jedan korak napred i da će postati prava godina pridruživanja", navela je Milica Delević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.