Baro u poseti Crnoj Gori

Izvor: RTS, 29.Sep.2009, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baro u poseti Crnoj Gori

Potpredsednik Evropske komisije Žak Baro i crnogorski premijer Milo Đukanović očekuju da će građani Crne Gore od 1. januara moći da putuju bez viza u zemlje EU. Ekspertska misija EU utvrdiće da li su realizovane sve obaveze iz "mape puta", rekao Baro.

Potpredsednik Evropske komisije za pitanja pravde, slobode i bezbednosti Žak Baro, koji boravi u dvodnevnoj službenoj poseti Crnoj Gori i premijer Milo Đukanović rekli su da očekuju da će građani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Crne Gore od 1. januara naredne godine moći da putuju bez viza u zemlje Evropske unije.

Baro koji će razgovarati sa zvaničnicima o ukidanu viza za putovanja crnogorskih građana u zemlje Šengen zone, saopštio je na konferenciji za novinare u Podgorici da će sredinom oktobra u Crnu Goru doputovati ekspertska misija EU kako bi utvrdila da li su realizovane sve obaveze iz "mape puta" za viznu liberalizaciju.

"Nakon te ekspertize nadam se da ćemo moći da damo konačan predlog Savetu ministara EU kako bi 1. decembra bila doneta konačna odluka o ukidanju viza", dodao je Baro.

Potpredsednik Evropske komisije je od vlasti u Podgorici tražio da mu dostave sve "podatke i cifre koje se odnose na realizaciju postavljenih obaveza i precizne i jasne podatke o broju konačnih presuda za dela iz organizovanog kriminala i korupcije".

Rešiti status raseljenih 

Baro je podsetio da se pre odluke o ukidanju viza mora rešiti status raseljenih i rekao da je zadovoljan što je vlada nedavno usvojila plan aktivnosti za definisanje njihovog statusa.

"Takođe, imamo odgovor kada je reč o Zakonu o strancima i znamo da je u julu usvojen Zakonik o krivičnom postupku. Sada postoji zakonski okvir ali treba ga primeniti", istakao je Baro i obratio se crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću sa porukom da "treba upotrebiti sva sredstva da bi se ostvarila primena" Zakonika o krivičnom postupku.

Baro je ukazao da je pre odluke o ukidanju viza potrebno da 27 članica EU dobiju uveravanja da je u Crnoj Gori "urađeno sve na bezbednosti pasoša, nadzoru graničnih prelaza i u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala".

"Ukidanje viza je vrlo jak signal na putu koji vodi pristupanju Crne Gore Uniji. To je očigledna šansa, naročito za mladu generaciju, da može putovati u sve zemlje 'šengen' zone sa crnogorskim pasošem.

Mislim da će crnogorski građani već moći da se osećaju članovima evropske porodice", zaključio je Baro.

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je da je vlada "realizovala obaveze iz 'mape puta' za viznu liberalizaciju i pokazala punu državno-političku odgovornost i kooperativnost sa EK".

Obezbeđena oprema za čitanje biometrijskih dokumenata

Đukanović je nabrojao obaveze koje je Crna Gora do sada realizovala i u tom smislu naveo uvođenje biometrijskih pasoša, usvajanje Predloga zakona o graničnoj kontroli, krivičnom postupku, osavremenjivanje graničnih prelaza kao i dopunu Zakona o strancima kojim se rešava status raseljenih i utvrđuje obim njihovih prava.

Đukanović je naveo da je od maja 2008. godine do 17. septembra ove godine Crna Gora izdala 450.000 dokumenata sa biometrijskim podacima, od čega je 260.000 pasoša.

Đukanović je dodao da je na sedam graničnih prelaza obezbeđena potrebna oprema za čitanje biometrijskih dokumenata, a da će do kraja godine sa čitačima biti opremljeno još sedam prelaza.

Prema njegovim rečima, na 12 međunarodnih prelaza "obezbeđena puna povezanost sa Interpolovom bazom podataka".

"Ukidanje viza predstavlja vrlo važan impuls ukupnoj integraciji naše države i regiona Zapadnog Balkana", zaključio je Đukanović.

Sa Baroom će u Podgorici razgovarati i Filip Vujanović i Ranko Krivokapić, kao i ministri unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović i Miraš Radović.

Ekonomska komisija je preporučila da se Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji od 1. januara ukinu vize za putovanja u zemlje Evropske unije.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.