AMFILOHIJE OPLEO PO ĐUKANOVIĆU: Milo otima od crkve imovinu da bi je dao mafiji! E neće moći!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2019, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMFILOHIJE OPLEO PO ĐUKANOVIĆU: Milo otima od crkve imovinu da bi je dao mafiji! E neće moći!

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je danas predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da nameravaju da "otmu crkvenu imovinu" i poručio da će sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve "braniti" svoju imovinu ukoliko crnogorska Vlada ne uvaži njen zahtev i ne povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti.

- Nakon što su sve rasparčali i rasprodali hoće da otimaju crkvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << imovinu kako bi je razdelili svojoj mafiji - kazao je Amfilohije podgoričkim Vijestima, dan nakon sabora u Podgorici sa kog su Mitropolija i tri eparhije SPC zatražile od Vlade Crne Gore da povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji na nov način uređjuje pitanje crkvene imovine.

Amfilohije smatra da Đukanović "zbog svog egoizma hoće da rasparčava i deli crkvenu imovinu, jer je samo to ostalo u Crnoj Gori što nisu oteli i podelili".

- E neće moći - kategoričan je mitropolit SPC-a.

Amfilohije se nada da će crnogorska vlast biti dovoljno savesna da povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti, jer bi Crna Gora u suprotnom "dotakla dno".

- Pred bogom smo se zakleli i saborno zavetovali da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje. Ako usvoje ovakav zakon, tako će i biti - rekao je Amfilohije.

Vlada Crne Gore je sredinom maja, posle četiri godine rada, usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji je, od svih verskih zajednica u Crnoj Gori, samo kod SPC izazvao javno, oštro protivljenje.

Mitropolija SPC zakon doživljava kao "antiverski", smatra de je usmeren protiv SPC u Crnoj Gori, te da je namera vlasti "otimanje hramova i pljačka crkvene imovine sa zlokobonim i nesagledivim posledicama".

Takva poruka poslata je juče sa sabora u Podgorici, kome je prisustvovalo više hiljada vernika iz svih krajeva Crne Gore.

Odredbe predloga zakona predviđaju da sve verske zajednice u Crnoj Gori moraju da dokažu da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta i proglašena državnom, što je izazvalo oštro protivljenje Mitropolije crnogorsko-primorske.

Prema navodima Vlade iz obrazloženja zakona, predloženi akt je "usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, počev od konvencija Ujedinjenih nacija u ovoj oblasti, preko Evropske konvencije o ljudskim pravima sa pratećom praksom Evropskog suda za ljudska prava, do Smernica Venecijanske komisije i OEBS/ODIHR-a".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amfilohije opleo po predsedniku Crne Gore: Otima od crkve imovinu da bi je dao mafiji... E neće moći!

Izvor: Večernje novosti, 16.Jun.2019

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da nameravaju da "otmu crkvenu imovinu" i poručio da će sveštenstvo SPC "braniti" svoju imovinu Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je danas predsednika...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.