Više od 950 ljudu povređeno u meteorskoj kiši (VIDEO)

Izvor: Press, 15.Feb.2013, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 950 ljudu povređeno u meteorskoj kiši (VIDEO)

- Osam opština od njih 43 je teško pogođeno, a u tri je proglašeno vanredno stanje, rekao je portparol Ministarstva za krizne situacije Igor Murog.

Prema poslednjim informacijama, eksplozija i kiša meteorita koja je pogodila šest gradova u Rusiji rezultat je ulaska jednog meteorita teškog čak 10 tona u Zemljinu atmosferu pa je on pri padu eksplodirao čak devet puta, a njegovi delovi rasuli su se po Zemlji, kazali su iz Ruske akademije nauke. Na području Urala ruska vojska >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je pronašla krater dubok šest metara.

Velika je verovatnoća da u narednih par sati još jedan meteor uđe u Zemljinu atmosferu rekao je Sergej Smirnov iz astronomske opservatorije.

Očevici govore da se na nebu dogodio niz eksplozija od kojih su se kuće tresle, a prozori pucali. Među stanovništvom je zavladala prava panika. 

Na snimcima koje su stanovnici pogođenih mesta postavili na sajt jutjub vidi se usijano kamenje kako leti na malim visinama i putanjama koje nagoveštavaju da će pasti na zemlju.
Na jednom od snimaka vidi se uspaničeno stanovništvo koje posmatra istu pojavu iznad zgrada, uz zvuke eksplozija.
"Meteor se raspao iznad Urala, delimično izgorevši u donjim slojevima atmosfere. Delovi meteora pali su u slabo naseljene krajeve čeljabinske oblasti", saopštilo je ministarstvo za vanredne situacije.
Prema istom izvoru, udarni talas uništio je prozore "na višim spratovima zgrada".
Od udarnog talasa polomljeni su i prozori sedišta Itar-Tasa u centru čeljabinska, navodi ta agencija. Srušen je i zid jedne fabrike u čeljabinsku, rekao je Interfaksu jedan stanovnik tog grada i dodao da je tom prilikom troje ili četvoro ljudi lakše povređeno.
Zvaničnici ističu da se nivo radijacije u regionu nije promenio, kao i da je poslato 20.000 spasilaca da pomognu povređenima. Mobilne komunikacije su privremeno bile u prekidu, a stotinama kuća isključen je gas.

Ministarstvo za vanredne situacije tvrdi da ostaci meteorita na Uralu nisu pronađeni, a zvanični predstavnik vojnog okruga Jaroslav Roščupkin kaže da je na mestu na kojem se pretpostavlja da je pao jedan od fragmenata meteorita, na obali jezera Čebarkulj, pronađen krater prečnika oko šest metara.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog ovog događaja, povodom kog je imao sastanak sa ministrom za vanredne situacije Vladimirom Pučkovom, preneo je Itar-Tass.
 "Situacija u vezi sa padom meteorita treba da nas interesuje ne sa aspekta astronomije, mada je i to zanimljivo za stručnjake, već sa aspekta obaveštavanja građana o sličnim događajima, koliko je to moguće", rekao je Putin, priznajući, međutim, da efikasan sistem monitoringa u Rusiji ne postoji.
Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Kolesnjikov ranije je rekao da se srušio krov jedne fabrike, površine 600 metara kvadratnih, ali da tom prilikom niko nije povređen.

Jedan lokalni zvaničnik Ministarstva za vanredne situacije rekao je da se meteor dezintegrisao iznad Urala i delimično izgoreo u atmosferi, a da su fragmenti pali na zemlju u retko naseljenim predelima Čeljabinske oblasti, na 1.500 kilometara istočno od Moskve.

U ovom regionu danas su zatvorene škole i otkazane predstave, jer su nakon eksplozije popucali prozori na većini zgrada, a temperatura se spustila do čak 18 stepeni ispod nule.

Ruski naučnici su izjavili da ostaci meteorita neće dugo ostati u atmosferi tj da će se spustiti na zemlju sa prvom kišom.Takođe je potvrđeno da meteor nije prouzrokovao bilo kakvu vrstu redioaktivnog ili hemijskog zagađenja. 
 
 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.