Trg Meteorita

Izvor: Glas javnosti, 23.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trg Meteorita

Tajanstvene kamene kugle za koje mnogi, ne samo laici, veruju da su u pribojski kraj pale sa nebesa, iz dalekog kosmosa, mogle bi uskoro da postanu sastavni deo jednog od pribojskih glavnih trgova i po tome Priboj učine jedinstvenim gradom u svetu. Direktor ovdašnjeg Zavičajnog muzeja, arheolog Savo Derikonjić, od koga je ova ideja i potekla, odavno insistira da se 13 glatkih velikih kamenih kugli, od kojih je najveća teška više od 17 tona postave na trgu iznad železničke i autobuske stanice >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u Priboju i da tako postanu svojevrsna atrakcija po kojoj će gradić na obali Lima biti prepoznatljiv. Kako je u toku izrada idejnog rešenja budućeg izgleda stare pribojske čaršije, odnosno dela glavne ulice, ideja bi brzo mogla da se pretoči u realnost. Derikonjić kaže i da bi izgradnjom Trga meteorita, kako ga je nazvao, na kome bi kugle bile postavljene, ovi neobični kameni oblici bili sačuvani od razvlačenja i ostavljeni budućim generacijama.

Pribojske kamene kugle, od kojih neke imaju oblik lopte, druge liče na nešto između lopte i diska, treće podsećaju na kapljice vode, godinama su prava misterija i po svom sastavu i po načinu kako su se obrele po brdima iznad grada. Prvu od tih kugli Derikonjić je našao još pre dve decenije prilikom istraživanja u Sastavcima. Kasnije, jedna velika kugla, promera dva i po metra, nađena je prilikom obnove manastira Orahovica u selu Mažići... Druge kugle otkrivane su kasnije, uglavnom prilikom kopanja puteva u selima Mažići, Kalafati, Čelice, Pribojska banja, Sastavci, u Kratovu... Zanimljivo je da su sve te kugle, sem jedne nađene na istoj strani brda, pa je i to, za pobornike ideje da se radi o meteoritima, jedan o važnih dokaza.

SVE SU BILE DUBOKO U ZEMLJI

Za većinu Pribojaca koji su videli svih 13 kugli pravo pitanje ipak nije jesu li kugle pale iz kosmosa na ovo područje, već - kada su pale. Oni su sigurni da je ovo područje u davnoj prošlosti bilo zasuto kosmičkom kamenom kišom i da je jedan od dokaza za to i činjenica da su sve kugle nađene na istoj strani brda. Pobornici ove teorije objašnjavaju da kratera nema, jer su sve te kugle pale davno i sada se nalaze na većoj dubini u zemlji, prilikom kopanja puteva. Kamene kugle poput onih iz Priboja i Kremana nađene su i u Meksiku, Venecueli, SAD, Kostariki, Nepalu, Australiji i Kazahstanu.

Zao mi je sto moram razocarati svoje zemljake, ali niti je ideja nova, niti je jedinstvena, niti su stene iz kosmosa!

"Fenomen" je poznat i ispitan, prisutan u vecem delu sveta, narocito u Juznoj Americi, gde su turisticka atrakcija...

Radi se o vulkanskim stenama, nastalim naglim hladjenjem kapljica lave! Uzimajuci u obzir vulkansko poreklo Banjskog Brda iznad Priboja sve "kockice" se lako slazu!

Praviti misteriju od prirodne pojave je svojstveno mracnom srednjem veku a ne savremenom dobu!

Ovom prilikom se ne bih osvrtao na estetske vrednosti postavljanja kamenja u staroj Pribojskoj carsiji...

Gospodin saponjic, koga inace rado citam, bi se mogao vise obavestiti pre nego pocne pisati o stvarima koje nedovoljno poznaje!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.