Svetleća lopta na nebu nad Srbijom

Izvor: B92, 13.Nov.2010, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetleća lopta na nebu nad Srbijom

Predejana -- Građani južne Srbije uznemireni su od sinoć, kada su na nebu primetili svetleću loptu i čuli jak prasak.

Najjaču detonaciju čuli su žitelji Predejana od koje su se, kako kažu, tresli prozori na kućama. Ovu kosmičku pojavu svako je doživeo na svoj način.

Žitelji Predejana su razgovarali samo o jednoj temi i pokušavali da odgonetnu šta je to sinoć preletelo iznad njihovog mesta i izazvalo detonaciju kakvu ne pamte.

Meštani Predejana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kažu da je bolid pao na brdu prema mestu Džep, a ljudima iz ovog mesta činilo se suprotno. Neki su danas i tražili ostatke meteora, ali bezuspešno.

Pojavu svetlosnog tela iznad juga Srbije potvrdio je centar za obaveštavanje u Vranju koji je dobio informaciju od službe radarske kontrole da se radi o meteoru, kao i da je podrhtavanje tla izazvala veika brzina kojom je preleteo iznad tog područja.

Astronom Branko Simonović objašnjava za B92 da se pojava meteora na nebu dešava na visini od preko stotinu kilometara.

On naglašava da preletanja objekata, poput onog zabeleženog juče, najčešće ne predstavljaju opasnost za stanovništvo jer se radi o veoma malim objektima koji sagorevaju u atmosferi.

„Treba znati da je veličina meteorida dramatično manja od onoga što bismo mi pretpostavili kada ga vidimo na nebu, dakle pitanje procene veličine meteorida je u povesnom smislu interesantna tema, ali kod običnih meteora to može biti veličina klikera ili u ovom slučaju par desetina santimetara, u svakom slučaju daleko manje od jednog metra", kaže Simonović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svetleća lopta na nebu nad Srbijom

Izvor: Šumadija Press, 14.Nov.2010, 13:12

Građani južne Srbije uznemireni su od sinoć, kada su na nebu primetili svetleću loptu i čuli jak prasak.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.