Stiže oluja meteora! (VIDEO)

Izvor: S media, 08.Okt.2011, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže oluja meteora! (VIDEO)

Astronomi nam šalju upozorenje pred kišu meteora Drakonida. Kiša nam stiže ovaj vikend, neuobičajeno snažna, pa bi to mogla biti više oluja nego kiša.

Ako se predviđanja obistine, na vrhuncu kiše moglo bi biti 600 meteora na sat.

Zabrinuti zbog ovih najava, stručnjaci iz NASA-e i drugih svemirskih agencija objavili su da će budno pratiti razvoj situacije jer postoji mogućnost da Drakonidi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << oštete Međunarodnu svemirsku stanicu (IŠ) ili neke druge satelite u Zemljinoj orbiti.

Švercovali meteorit

Tajne neba u tri minuta

Zvezde padalice noćas i nad Srbijom! (VIDEO)

Meteori opasni za satelite

Najveća opasnost za satelite obično su elektrostatička pražnjenja koje izazivaju udari meteora. Naime, meteor prilikom udara često napravi rupicu u oklopu i pretvori se u vreo, električnom energijom, nabijen plin, odnosno plazmu, koja poput spreja isprska unutrašnjost satelita i njegove elektronske delove. Ovaj film plazme može da izazvati kratke spojeve i da oštetiti uređaje, pa sateliti mogu bez kontrole izleteti iz svojih orbita.

Manje štete

Stručnjaci se nadaju da štete neće biti velike jer Drakonidi putuju brzinama koje su upola manje od brzina drugih meteora. Ali oni upozoravaju da mogućnost da meteori izazovu štetu na satelitima i IŠ-u ipak postoji. Naravno, skoro ništa se ne možemo poduzeti, pa nam jedino preostaje da se nadamo da će štete biti minimalne.

Tportal.hr
Pogledaj vesti o: Meteorska kiša

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.