Rusija: Kako nismo na vreme videli meteor

Izvor: B92, 17.Feb.2013, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Kako nismo na vreme videli meteor

Zvezdana lopta proletela je nebom iznad regiona Čelabinsk u Rusiji lomeći prozorska stakla, rušeći krovove i povređujući stotine. S obzirom da je u pitanju bio jedan od najvećih meteora koji su pogodili Zemlju, kako ga nismo primetili na vreme?

Odgovor na ovo pitanje mogao bi da ima Ejmi Majnzer, naučnik koji radi za NASA-u na projektu koji prati Objekte bliske Zemlji, i jedan od glavnih istraživača na satelitskom projektu za mapiranje svemirskih objekata NEOWISE. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

„Vrlo brzo sakupljamo podatke o meteoru iz Rusije. On je bio prilično mali – svega 15 metara u prečniku i to je glavni razlog zašto ga nismo detektovali. Ovaj objekat nije bio primećen ranije zato što je njegov signal bio jako slab i nije bio vidljiv osmatračima. Do sada smo uspeli da otkrijemo sve velike asteroide, skoro 90 odsto njih sa prečnikom većim od jednog kilometra je na vreme detektovano, ali i dalje moramo da radimo na tome da na vreme primetimo i manje objekte“, tvrdi Majnzer.

Iako se činio velikim, meteor koji je pogodio Rusiju bio je relativno mali. Vrlo je verovatno da će slični objekti ponovo pogoditi Zemlju bez upozorenja samo zato što postojeći sateliti „češljaju“ nebo u potrazi za velikim objektima koji potencijalno mogu da zbrišu celu državu ili kontinent.

„NASA konstantno traži načine da poboljša svoje osmatračke sposobnosti, jedan od primera za ovo jeste i projekat NEOWISE. Programu je do sada nekoliko puta uvećan budžet, tako da je to dobra stvar“, dodao je Majnzer.

Jedan od načina na koji ovaj projekat pomaže u borbi sa stranim telima jeste njegova sposobnost da meri objekte koji su previše mračni za druge teleskope. Vrlo često procenjujemo veličinu asteroida i meteora na osnovu njihove refleksije, ali problem postoji kod velikih objekata koji su prilično tamni i zbog toga se od njih odbija jako mlao svetlosti.

„Svi su primetili da snimci načinjeni u Rusiji prikazuju objekat koji se kreće iz pravca izlazećeg Sunca, što znači da bi on bio izgubljen zbog odsjaja svetlosti. Objekti u orbiti ili u blizini Zemljine atmosfere mogu da nam se približe iz “mrtvog ugla”, čak i kada ih tražimo u blizini Sunca. Otkrili smo asteroid 2008 TC3 van naše lunarne orbite nekih 20 časova pre udara, a on je bio prečnika svega 3 metra. Nije uvek slučaj da su previše mali da bi ih detektovali već zbog toga što ih je teško primetiti. Trebalo bi nam mnogo više teleskopa za pretragu kako bi češće skenirali nebo i bili u prilici da uhvatimo sve što dolazi ka Zemlji”, mišljenja je Stiv Larson, još jedan od naučnika koji radi na projektu NEO.

Iako svemirske agencije posmatraju nebo u nadi da ćemo imati nekoliko godine prednosti pre nego što naredni meteor ponovo uđe u našu atmosferu, vrlo je verovatno da će se situacije poput one u Rusiji dešavati i dalje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.