Pojavili se snimci meteora iznad Hrvatske: Ovo je prava retkost VIDEO

Izvor: B92, 17.Jul.2023, 18:15

Pojavili se snimci meteora iznad Hrvatske: "Ovo je prava retkost" VIDEO

Hrvatsko astronomsko društvo objavilo je snimke meteora jakog sjaja koji je sinoć viđen iznad Hrvatske.

"Sinoć u 21 sat 51 minut i13 sekundi po Griniču (UT) na nebu iznad Hrvatske bljesnuo je veoma sjajan meteorski bolid. Meteor je snimilo 14 kamera Hrvatske i Globalne meteorske mreže, od čega 8 kamera u Hrvatskoj, 4 u Češkoj i jedan u Mađarskoj i Sloveniji. Meteor pripada julskom meteorskom toku Pegazida, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a interesantan je jer je bio veoma svetao, poput punog meseca, i što je vidljivi deo leta započeo na veoma visokoj nadmorskoj visini od 170 km, što je prava retkost.

Za ovim telom neće biti traganja, jer iz analize snimaka možemo reći da je potpuno izgorelo na nadmorskoj visini nešto većoj od 83 km, a trag koji je ostavio za sobom odneo je visinski vetar za deset minuta“, objavili su.

"Meteoroid se zapalio iznad Mađarske, bljesnuo iznad Hrvatske, a da je od njega išta ostalo, otišli ​​bi da traže meteorit u Sloveniji. Gorio je punih 200 kilometara", dodali su.

"Posle posmatranja sledi potraga"

Bolid je meteor velike svetlosti koji izgleda kao vatrena lopta. Uglavnom sagoreva u atmosferi, a njegovi delovi retko dospevaju do površine Zemlje.

"Globalna meteorska mreža će dati više informacija o ovom bolidu nakon zajedničke obrade svih opservacija“, objavilo je uz fotografiju Varaždinsko astronomsko društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.