Meteoriti pogodili sever Nemačke: Najveći teži oko 3,5 kilograma

Izvor: B92, 03.Maj.2023, 19:02

Meteoriti pogodili sever Nemačke: Najveći teži oko 3,5 kilograma

Na severu Nemačke otkriveno je još meteorita, pošto je jedan veličine teniske loptice prošle nedelje udario u kuću u Elmshornu.

Stručnjaci su prikupili ukupno oko četiri kilograma kamenja, rekao je za DPA Diter Hajnlajn (Dieter Heinlein), specijalista za meteorite u Nemačkom centru za vazduhoplovstvo i svemir (DLR).

Najveći meteorit teži oko 3,5 kilograma. Svi su sada u laboratorijama u Minsteru i Drezdenu, gde ih analiziraju.

Kamen veličine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teniske loptice probio je krov kuće u Elmshornu u prošli utorak, kako je za DPA rekla stanarka.

Hajnlajn je rekao da su ovakve pojave retke. U Nemačkoj je poslednji put meteor pao prošlog aprila, blizu dvorca Nojšvanštajn u Bavarskoj.

Za razliku od ovih sa severa Nemačke i iz Bavarske, u februaru 2013. se nad ruskim gradom Čeljabinsk raspršio meteor velikog kalibra. U talasu udara koji je nastao je, prema podacima DLR, oštećeno više od 7.000 zgrada, neke od njih poprilično.

Oko 1.500 ljudi bilo je povređeno od polomljenih prozorskih stakala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.