METEORIT PAO KOD APATINA?

Izvor: Radio Dunav, 21.Feb.2013, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

METEORIT PAO KOD APATINA?

Meteorit je u Srbiji pao dva dana pre nego u ruskom gradu Čeljabinsku, tvrdi Ištvan Koma iz Apatina, koji kaže da je prisustvovao tom događaju. On je našao predmet sastavljen od slepljenih tankih listića, težine oko 150 grama, a za koji misli da je ostatak meteorita.
Koma kaže da je, dok je skupljao drva u šumi kod Apatina, čuo kako se sa neba prolomio prasak, lomeći grane na drvetu.
- Od siline buke legao sam na zemlju. Pomislio sam da je neko pucao iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << karabina, ali nikoga nisam video. Kada sam se pribrao, primetio sam rupu u zemlji i spaljenu travu okolo. Uzeo sam štap i iskopao na oko 20 centimetara dubine neobičan predmet koji je još bio topao – priča Ištvan, a prenosi “Blic”.
On je predmet odneo kod svog komšije Zvonka Virovkića. Pošto je predmet nepravilnog oblika i ne privlači ga magnet, njih dvojica su zaključili da je možda deo većeg tela koje se raspalo.

Pavle Premović, profesor geohemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, koji ima bogato iskustvo u ovoj oblasti, kaže da je mala verovatnoća da se radi o meteoritu, ali da tu mogućnost nikako ne treba isključivati bez detaljne analize.
- Radi o neobičnom kamenu kakav do sada nisam video. Na osnovu fotografije mislim da je mala verovatnoća da se radi o delu meteora, jer je pravilo da on nema oštre ivice, niti rupe, i ima koru oko sebe koja je nastala prolaskom kroz atmosferu. Bilo bi najbolje da nam dostavi kamen da ga pregledamo instrumentima u laboratoriji za geohemiju, kosmohemiju i astrohemiju – kaže Premović. On dodaje da bi se ispitivanje moralo obaviti magnetom velike snage, da bi se znalo da li reaguje na magnetno polje.
- Godišnje dobijem desetak prijava pada meteorita, a najviše iz Vojvodine, ali do sada se ni u jednom slučaju nije ispostavilo da su sumnje opravdane – kaže Premović.
Pogledaj vesti o: Meteor,   Apatin

Nastavak na Radio Dunav...






Povezane vesti

Deo apatinskog meteorita ustupa naučnicima

Izvor: Blic, 22.Feb.2013, 07:41

Želim da stručnjaci analiziraju meteorit koji sam našao, ali ću dati samo deo od predmeta teškog 150 grama, uz zapisnik, kaže Ištvan Koma, koji tvrdi da je prisustvovao padu meteorita kod Apatina...- Ne znamo kakav je predmet u pitanju, ali znamo da je vredan. Već su neki znatiželjnici zvali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.