Udar meteora najjači u poslednjih 100 godina

Izvor: B92, 15.Feb.2013, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udar meteora najjači u poslednjih 100 godina

Meteor koji je jutros eksplodirao iznad Rusije bio je najveći zabeleženi objekat koji je udario u Zemlju u periodu od poslednjih 100 godina, kažu naučnici.

Pročitajte još:

Šta se tačno dogodilo? Moguć još jedan udar? Pogledajte snimak iz svemira Podsećanje: Tunguska Pratite asteroid 2012 DA14 Naučni ugao: Ne preti nam opasnost Rusija: Udar meteora, 950 povređeno Šta je gorelo na nebu iznad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusije?

Infrazvučne analize pokazale su da je današnji udar oslobodio na stotine kilotona enerije. To znači da je udar bio moćniji od nuklearnog oružja koje je pre samo nekoliko dana testirala Severna Koreja, ali ne i od udara meterora u Tungusku oblast u Sibiru 1908.

“Bio je veoma moćan”, kaže Margaret Kempbel Braun, astronom Univerziteta u Zapadnom Ontariju koja je proučavala podatke prikupljene u blizini mesta udara.

Njeni proračuni pokazuju da je meteoroid bio 15 metara u prečniku kada je ušao u atmosferu i da je imao masu od 40 tona.

“To znači da je to bio najveći zabeleženi objekat koji je udario u Zemlju, još od Tunguskog udara”, kaže ona.

Meteor se pojavio u 9.25 sati po lokalnom vremena u Čeliabinsku u blizini Urala.

Uprkos velikim dimenzijama, objekat je bio neprimećen sve dok nije ušao u atmosferu.

“Ne znam da je iko bio svestan njegovog dolaska”, kaže Hajner Klinkrad iz Evropske svemirske agencije u Operacionom centru u Darmštatu.

Iako mreža teleskopa prati asteroide koji bi mogli da udare u Zemlju, oni su fokusirani samo na velike objekte – između 100 metara i jednog kilometra u prečniku.

“Tela poput ovog potpuno je nemoguće videti sve do dan – dva pre udara”, direktor Centra za manje planete u Kembridžu (Masačusets) koji prati asteroide i manja nebeska tela.

Koliko on zna, njegov centar takođe nije primetio dolazeći meteor.

Sam meteoroid najverovatnije je stena, ali je moguće da ima i nikla i gvožđa u svom sastavu i da je došao iz pojasa asteroida, regije u svemiru koja sadrži na stotine hiljada kamenih nebeskih tela između Marsa i Jupitera.

ESA ne veruje da je meteor povezan sa mnogo većim asteridom poznatim kao DA14 koji će kasnije danas proći na oko 20.000 kilometara od zemlje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Udar meteora najjači u poslednjih 100 godina! (VIDEO)

Izvor: NaDlanu.com, 15.Feb.2013

Meteor koji je jutros eksplodirao iznad Rusije bio je najveći zabeleženi objekat koji je udario u Zemlju u periodu od poslednjih 100 godina, kažu naučnici...Infrazvučne analize pokazale su da je današnji udar oslobodio na stotine kilotona enerije. To znači da je udar bio moćniji od nuklearnog...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.