Uhapšeni kosovski policajci

Izvor: RTS, 31.Mar.2012, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni kosovski policajci

Pripadnici žandarmerije uhapsili dvojicu pripadnika KPS-a kod Merdara na teritoriji centralne Srbije, rekao ministar Ivica Dačić. Oni su kod sebe imali oružje i opremu za merenje daljine. Vlada u Prištini osudila hapšenje i pozvala EU i SAD da utiču na Beograd.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su jutros u 10.30 u rejonu Merdara, na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << centralne Srbije, uhapšena dvojica pripadnika Kosovske policijske službe u uniformama, naoružana pištoljima i automatskim puškama i sa specijalnom opremom za merenje daljine i noćno osmatranje. MUP-a Srbije.

Njih su uhapsili pripadnici žandarmerije.

Uhapšeni su Šukre Binaku (45) i Sami Bećiri (36), rekao je Dačić novinarima u Palati Srbije, nakon sastanka s porodicama srpskih policajaca iz Kosovskog Pomoravlja, koji su danas odlukom Vrhovnog suda Kosova pušteni iz pritvora u Prištini i Gnjilanu, gde su bili od 25. februara, kada su uhapšeni zbog sumnje da su podrivali ustavni poredak Kosova.

Ministar Dačić je naglasio da je to (upad dvojice pripadnika KPS) drastično narušavanje Vojno-tehničkog sporazuma potpisanog u Kumanovu 1999. godine.

"Šta oni traže na teritoriji centralne Srbije i po kom je to sporazumu", upitao je Dačić i dodao da Srbija takve postupke neće tolerisati.

Ministar je pozvao UNMIK, Kfor i Euleks da se izjasne o tom događaju i istakao da će svako ko na taj način povređuje Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova biti lišen slobode.

"Ne može tako sa Srbijom, to je prevršilo svaku meru", naglasio je Dačić.

"Da su naši žandarmi uhapšeni na Kosovu, mislim da bi Savet bezbednosti UN zasedao na tu temu", istakao je ministar policije.

Ivica Dačić je napomenuo i da ranije hapšenje dvojice Albanaca nije političko motivisano i napomenuo da Albanci nisu uhapšeni zbog mera reciprociteta budući da nisu radili u kosovskim organima, već zato što je jedan imao falsifikovana lična dokumenta, a drugi zbog špijunaže.

Ministar je precizirao da su uhapšeni marta 1999. godine prikupljali podatke vojnog karaktera o pokretima, položajima i opremljenosti vojske i policije i dostavljali ih OVK koja ih je potom prosleđivala NATO-u.

"Ovo nije politička optužba i baš bih voleo da vidim nekoga u Srbiji da kaže da zbog ovoga ne treba da se odgovara", rekao je on naglasivši da država mora da štiti svoje nacionalne interese i dostojanstvo.

Dačić je najavio da će, ukoliko kosovske vlasti nastave sa hapšenjem pripadnika MUP-a koji ne rade na Kosovu, već samo tamo žive, ali i drugih Srba, Srbija odgovoriti istom merom.

"Ako međunarodne snage misle da je Srbija država koja ne zna da brani svoje nacionalne interese, varaju se", poručio je Dačić.

Osuda hapšenja u Prištini

Prištinska vlada osudila je danas hapšenje dvojice pripadnika kosovske policije, zatraživši njihovo bezuslovno oslobađanje.

"Vlada Kosova smatra da je to kukavički čin Vlade Srbije, u suprotnosti sa evropskim vrednostima dobrosusedstva, protiv regionalne saradnje i ozbiljno kršenje sporazuma postignutih između Kosova i Srbije posredstvom Evropske unije i SAD. Ovaj čin ozbiljno narušava odnose između dve suverene države, Kosova i Srbije", navodi se u reagovanju.

Tačijeva vlada pozvala je sve međunarodne institucije, pre svega Evropsku uniju i Sjedinjene Države da preduzmu neophodne korake da utiče na zvanični Beograd, da zaustavi "proizvoljne i nelegalne radnje" i da "odmah i bezuslovno" oslobodi kosovske policajce.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi rekao je da su dva pripadnika kosovske policije uhapšena "nepromišljenom akcijom srpske strane", ističući da će ovaj slučaj dovesti do dalje destabilizacije situacije.
Pogledaj vesti o: Merdare,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.