Putevi na Kosovu prohodni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2012, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putevi na Kosovu prohodni

PRIŠTINA -

Magistralni putevi na Kosovu, na kojima je juče došlo do sukoba pristalica pokreta "Samoopredeljenje" i kosovske policije, danas su prohodni.

Na putu Priština - Podujevo - Merdare nema punktova pripadnika kosovske policije, a saobraćaj se u nedelju ujutro odvijao neometano.

Pojačane snage u blizini prelaza Bela Zemlja

Na administrativnom prelazu Merdare nema gužve, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a kontrola putnika se sa obe strane prelaza odvija uobičajeno, uz zadržavanja od petnaestak minuta.

Administrativni prelaz Bela Zemlja je prohodan za saobraćaj, posle jučerašnjih sukoba policije i pristalica pokreta "Samoopredeljenje" i saobraćaj se odvija uz minimalna zadržavanja.

U blizini prelaza Bela Zemlja, na regionalnom putu Gnjilane - Bujanovac i okolnim putevima u Kosovskom pomoravlju, nalaze se pojačane snage Kosovske policije, iako je situacija trenutno mirna.

Kako agencija Beta saznaje iz kosovske policije pripadnici pokreta Samoopredeljenje su za danas najavili nastavak protesta kod prelaza Bela zemlja, ali policija nema informacije u koliko sati će početi okupljanje demonstranata koji se opisuju kao "nepredvidljivi".

Administrativne prelaze Merdare i Bela zemlja na Kosovu juče su blokirali Albanci, uz sukobe s policijom, u kojima je privedeno skoro 150 ljudi, uključujući poslanike pokreta "Samoopredeljenje" koji je organizovao proteste, u nastojanju da spreči prolaz robe iz centralne Srbije.

Fejt: Ne koristiti blokadu puteva za političke ciljeve

Šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt je danas pozvao pokret Samoopredelenja da ne koriste blokadu puteva za političke ciljeve.

"Žao mi je zbog protesta i sile koja je upotrebljena. Žao mi je povređenih građana i policajaca ali i šteta nanetih od protesta.

Samoopredelenje ima otvorene sve mogućnosti i forme da se suprotstavlja politici vlade. Protest nije najbolji način za ostvarivanje politika", rekao je Fejt za RTK.

Vlada Kosova je izrazila žaljenje zbog nasilne akcije pokreta Samoopredeljenja protiv Policije Kosova koja je štitila red i zakon i pozvala rukovodioce Samoopredelenja da izbgavaju upotrebu sile i da ne ometaju slobodu kretanja, što je garantovano Ustavom Kosova.

"Vlada Republike Kosova snažno podržava Policiju Kosova koja je profesionalno držala pod punom kontrolom situaciju".

Vlada je takođe izrazila poštovanje za odmerenost i korektno ponašanje građana Republike Kosovo , političkih snaga, civilnog društva i profesionalno izveštavanje medija.

Protiv blokade puteva su se založile sve opozicione partije sem Samoopredeljenja.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi je rekao da Vlada treba da ostvari odluke Skupštine i da ne dozvoli da političke partije ili građani uzmu zakon u svoje ruke.

"Mi cenimo da je Vlada trebala da ostvari zaključke o reciprocitetu koji su usvojeni u Skupštini Kosova. Ostavljanje mogućnosti da političke partije ili organizacije građana izađu i ostvaruju ove zaključke se ne može tolerisati. Pogoršanje situacije je posledica činjenice da Vlada nije preduzela konkretne korake da ostvari volju poslanika", kazao je Isufi pozivajući Vladu da obezbedi primenu zakona ne samo na Merdaru i Beloj zemlji već i na severu Kosova.

Slićno kao Isufi govori i potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Haki Rugova.

"Stav DSK je jasan. Ne podržavamo blokadu puteva, što je neprihvatljivo, kao što je neprihvatljivo da Vlada ne ostvaruje zaključke Skupštine", kazao je Rugova.

Protiv blokade puteva su se pre jučerašnje akcije Samoopredeljenja izjasnili najviši zvaničnici Kosova, međunarodni predstavnici na Kosovu i visoki predstavnik EU Na Kosovu.

Pokret Samoopredeljenje je sinoć ponovio da će nastaviti sa aktivnostima na blokadi puteva prema prelazima Merdare i Bela zemlja sve dok Vlada Kosova ne bude ostvarila zaključke Skupštine o političkom, ekonomskom i trgovinskom reciprocitetu sa Srbijom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.