Primopredaja posmrtnih ostataka na Merdaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2014, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primopredaja posmrtnih ostataka na Merdaru

Sa lokaliteta kamenoloma Rudnica kod Raške danas je transportovano 16 identifikovanih tela kosovskih Albanaca koji su nastradali tokom sukoba 1999. godine i oni će na administrativnom prelazu Merdare biti predati porodicama.

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je novinarima da su u Rudnici završeni svi radovi i da na tom lokalitetu više neće biti pretraživanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Ukupno je pronađeno 46 tela, ali smo pronašli i neke ostatke koje nismo mogli da povežemo sa tim telima, tako da je moguće da će se taj broj povećati. U poslednjoj fazi istraživanja Rudnice pretražene su dve lokacije na obližnjim padinama, ali ništa nije pronađeno", rekao je Odalović.

On je dodao i da je identifikacija posmrtnih ostataka obavljena u Tuzli i da su u međuvremenu pristigli rezultati za još 24 tela, koja će uskoro biti predata porodicama.

Predsednik kosovske Komisije za nestala lica Prenk Đetaj istakao je da oni poseduju informacije o još nekima mestima koja bi mogla biti potencijalne masovne grobnice, ali da će o tome naknadno obavestiti srpske vlasti.

"Sumnjamo da na ovom prostoru ima još nekoliko masovnih grobnica, ali ćemo na osnovu kompletiranih izveštaja stručnjaka doneti odluku o daljem postupanju", rekao je Đetaj.

Zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković je potvrdio da se proveravaju informacije o postojanju grobnica na drugim lokacijama i da će istraživanje tih mesta zavisiti od dokaza koje prikupe.

On je rekao i da tužilaštvo sprovodi istragu o masovnoj grobnici u kamenolomu Rudnica.

"Istragom će biti utvrđeno pod kojim uslovima su ljudi stradali, da li se radi o ratnom zločinu ili ne, kako su tela prevežena ovde sa prvobitne lokacije. Naravno, ako se utvrdi da se radi o ratnom zločinu, radićemo na identifikaciji i privođenju počinioca pravdi", rekao je Stanković.

Stanković je istakao i da je poznato gde su i u kojoj akciji Albanci sahranjeni u Rudnici stradali, ali da te informacije ne sme da otkriva do završetka istrage.
Pogledaj vesti o: Merdare,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tela 16 Albanaca transportovana iz Rudnice

Izvor: Mondo, 22.Avg.2014

Sa lokaliteta kamenoloma Rudnica kod Raške danas je transportovano 16 identifikovanih tela kosovskih Albanaca koji su nastradali tokom sukoba 1999. godine...Foto: Tanjug, Irfan Licina..Oni će na administrativnom prelazu Merdare biti predati porodicama...Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.