Potpisan ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Niš–Merdare

Izvor: RTS, 12.Sep.2019, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Niš–Merdare

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je sa Evropskom investicionom bankom ugovor o zajmu, vredan 100 miliona evra, i ugovor o investicionom grantu, vredan 40,6 miliona evra za izgradnju auto-puta Niš–Merdare–Priština.
Zorana Mihajlović je tom prilikom istakla da se na pripremi ovog projekta radilo tri godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te da je uprkos raznim kritikama, na inicijativu tadašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića, pokrenut projekat izgradnje "auto-puta mira", s obzirom na njegovu važnost.

"Ovaj projekat je važan ne samo zbog privrednog razvoja Srbije i povezivanja građana u nekoliko okruga, već i politički, zarad stabilnosti u regionu, jer pokazuje želju naše zemlje da se razvija, ali i da do rešenja dolazi kompromisom i saradnjom. Strateški, ovaj auto-put omogućiće nam izlazak na more i luke", rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je resorno ministarstvo.
Mihajlovićeva je dodala da je Vlada Srbije opredeljena ka povezivanju sa regionom i saradnji, te da će u ovoj i narednoj godini započeti izgradnja šest novih auto-puteva.
"Srbija danas ima stabilnu ekonomiju i finansije, politički smo stabilna država koja ima kapacitet da započne i realizuje velike infrastrukturne projekte. Želimo da se povezujemo, da budemo deo EU, da postanemo moderna ekonomija, a sve u interesu građana i njihovog kvalitetnijeg života", rekla je ona.
Jadranka Joksimović istakla je da je ovo važan dan za Srbiju jer svako ulaganje u infrastrukturu nije bačen novac, već je na korist građana i u cilju je poboljšanja kvaliteta života svih.
"Bilo je dosta polemike oko važnosti ovog auto-puta, ali svaka država članica EU koja je koristila pretpristupne fondove reći će vam da ulaganje u infrastrukturu nije bačen novac. U praksi, pokazujemo da smo aktivan deo transevropske mreže i povezivanja, što će dovesti do većeg privrednog rasta, novih radnih mesta i bolje povezanosti. Od ovog projekta korist će imati svi, i region i EU, a ponajviše Srbija", rekla je Joksimovićeva.

Violeta Bulc, evropska komesarka za transport, čestitala je Srbiji i svim učesnicima na ovom projektu, rekavši da je današnje potpisivanje ugovora o finansiranju auto-puta veliki korak ka povezivanju regiona.
"Povezivanje znači mir, nadu i prosperitet. Važno je da smo omogućili zemljama regiona da se povežu i iskoriste sve benefite koje to povezivanje omogućava. Imamo velike nade za region i u naredna dva dana razgovaraćemo o mogućnostima dalje saradnje i transportnom povezivanju", rekla je komesarka Bulc.
Migel Morgado je rekao da će EIB nastaviti da podržava Srbiju kako bi se unapredile veze unutar zemlje, regiona i sa EU.
"Podržavamo Srbiju dugi niz godina kako bismo unapredili transportnu mrežu, nastavićemo to i dalje da činimo, posebno imajući u vidu novi investicioni ciklus koji je najavio predsednik Vučić. Želimo da doprinesemo rastu, priširenju i prosperitetu Srbije", rekao je Morgado.

Pre potpisivanja ugovora o finansiranju auto-puta od Niša do Prištine, potpredsednica Vlade sastala se sa delegacijom EIB-om i sa njima razgovarala o nastavku saradnje kako na ovom projektu, tako i na novim projektima u oblasti drumskog, železničkog i vodnog saobraćaja, koje Ministarstvo započinje.
Trasa budućeg auto-puta od Niša do Merdara duga je 77 kilometara. Prva deonica od Niša do Pločnika duga je 33 km i procena vrednosti radova na izgradnji poluprofila, eksproprijacije i projekta iznosi oko 250 miliona evra.
Druga deonica od Pločnika do Merdara duga je 44 km i procenjena vrednost iznosi oko 570 miliona evra. Očekuje se da radovi na prvoj deonici započnu u poslednjem kvartalu sledeće godine.
Ugovore su uz potpredsednicu Mihajlović potpisali i Migel Morgado, direktor sektora za Italiju, Maltu, Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan (EIB), Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, i Dušan Purić, pomoćnik direktora "Koridora Srbije". 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.