Počela izgradnja novog integrisanog prelaza između Kosova i Srbije

Izvor: JužneVesti.com, 20.Feb.2017, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela izgradnja novog "integrisanog prelaza" između Kosova i Srbije

Dok kosovski mediji uveliko pišu o tome da je u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2011. otpočela izgradnja "graničnog prelaza" kod Merdara, a srpski da je reč samo o "prelazu", Vlada Srbije se još nije javno oglasila.

Na kosovskoj strani administrativnog prelaza kod Merdara 15. februara su predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Isa Mustafa i predstavnici Kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << EU na Kosovu svečano označili početak radova na izgradnji prvog od 6 takozvanih "integrisanih prelaza".

Reč je o prvoj fazi projekta u okviru "Sporazuma o integrisanom upravljanju granicama" postignutim u Briselskom dijalogu 2011.

Radio Slobodna Evropa prenosi da radove finansira Kancelarija EU na Kosovu, a da će "isti projekat sa strane Srbije finansirati Delegacija Evropske unije u Beogradu".

I dok se u nazivu samog sporazuma po kome se ovaj "prelaz" gradi nalazi definicija "integrisano upravljanje granicama", a u njemu naglašeno da "jedna strana liniju prepoznaje kao granicu, a druga kao administrativnu liniju", političari sa obe strane u javnim nastupima to obilato koriste.

Tako je predsednik Kosova Hašim Tači prelaz nazvao graničnim i između ostalog dodao da se njime "zaokružuje nezavisnost Kosova".

Otvorio sam danas radove na izgradnji modernog graničnog prelaza između Kosova i Srbije. Dijalog donosi ekonomski benefit i bezbednost - napisao je Tači na Tviteru.

I opened the works today for construction of the modern border points btwn #Kosovo & #Serbia. Dialogue brings economic benefits & security. https://t.co/HgFPuGq5mE

Inače, Sporazumom o integrisanom upravljanju granicama je između ostalog predviđeno da "potpisnice neće na prelazima isticati svoje simbole".
Pogledaj vesti o: Merdare

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.