Najava blokade i sa Kosovske strane

Izvor: B92, 18.Dec.2011, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najava blokade i sa Kosovske strane

Priština -- Ukoliko Vlada Kosova do 1. januara ne primeni odluku Skupštine Kosova o reciprocitetu sa Srbijom, Samoopredeljenje je najavilo blokiranje Merdara i Bele zemlje.

To je medijima preneo predsednik Glavnog odbora Samoopredeljenja Ismailj Kurteši na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom stranke Aljbinom Kurtijem.

Kurteši je istakao da premijer Kosova Hašim Tači ne pokazuje spremnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da relizuje odluku Skupštine koja je usvojena 7. decembra, pošto je, kako je rekao, smatra samo preporukom a ne obavezujućim aktom.

"Premijer praktično vrši državni udar. Kosovo je parlamentarna republika, Skupština Kosova je najviša politička institucija Republike Kosova. Ne treba da dozvolimo Vladi da nipodaštava odluke Skupštine. Ne treba da dozvolimo političko, ekonomsko i trgovinsko jačanje Srbije na Kosovu", rekao je Kurteši.

Za predlog Samoopredeljenja na sednici od 7. decembra glasala su 42 poslanika, 33 je bilo protiv, a dva su bila uzdržana.

U tri tačke odluke koju je usvojila Skupština, predvidja se da Vlada preduzme mere punog politčkog, ekonomskog i trgovinskog reciprociteta prema Srbiji.

U drugoj tački zaključaka se ističe da Ministarstvo trgovine i industrije zajedno sa domaćim proizvodjačima treba da podstiče i da rukovodi procesom pronalaženja zamene za proizvode koji se uvoze iz Srbije.

Vlada treba da jača sve državne mehanizme da obezbedi striktno poštovanje reciprociteta prema Srbiji, navodi se u trećem zaključku koji je na predlog Samoopredeljenja usvojila Skupština.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je u četvrtak posle sednice Vlade Kosova rekao da Vlada sprovodi svaku reč, tačku i zapetu ove odluke Skupštine Kosova.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samoopredeljenje preti blokadom prelaza Merdare

Izvor: S media, 18.Dec.2011

Glavni odbor pokreta Samoopredeljenje odlučio je danas da će, ukoliko Vlada Kosova do 1. januara ne bude primenila Odluku Skupštine Kosova o reciprocitetu sa Srbijom, blokirati granične prelaze Merdare i Bela zemlja na granici sa Srbijom...De Marnjak: Barikade se moraju ukloniti, svedoci zaštititi..Ivanović:...

Nastavak na S media...

Samoopredeljenje preti blokadom prelaza ako Vlada ne primeni reciprocitet

Izvor: Blic, 18.Dec.2011

Glavni odbor pokreta Samoopredeljenje odlučio je danas da će, ukoliko Vlada Kosova do 1. januara ne bude primenila Odluku Skupštine Kosova o reciprocitetu sa Srbijom, blokirati granične prelaze Merdare i Bela zemlja na granici sa Srbijom. ..To je medijima preneo predsednik Glavnog odbora Samoopredeljenja...

Nastavak na Blic...

Samoopredeljenje blokira Merdare?

Izvor: RTS, 19.Dec.2011, 10:37

Aktivisti "Samoopredeljenja" najavili da će od 14. januara blokirati robu iz Srbije na graničnom prelazu Bela Zemlja u Merdaru, ukoliko do 1. januara kosovska vlada ne počne da sprovodi recipročne mere prema Srbiji. ..Ukoliko do 1. januara kosovska vlada ne počne da sprovede odluku kosovske skupštine...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.