Izvor: RTS, 08.Feb.2023, 13:49

Merdare se osipa i gasi, meštani poručuju da ima načina da se situacija popravi

Od kada je pre par godina Niš-ekspres ostavio dnevno samo jednu autobusku liniju od Merdara do trideset kilometara udaljene Kuršumlije, sve je manje stanovnika. Oni koji su ostali kažu da to nije dovoljno za opstanak u Merdaru, ali i okolnim selima Matarovi, Borovcu i Prevetici.
Od uspostavljanja administrativne linije, stanovnici Merdara životno su upućeni na susednu, dalju opštinu Kuršumliju. Pre tri godine, međutim, ugašeno im je više autobuskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << linija, što im pravi zaista velike probleme. Kažu da su dovedeni na ivicu opstanka.

"Nemamo puteve, prevoz i železnicu. Škola nam se ugasila", poručuje predsednik MZ Merdare Gojko Stefanović.
Iako su uz magistralni put Niš-Priština-Skoplje, u Merdaru imaju samo skromnu prodavnicu. Prevoznici kažu da im se ne isplati otvaranje linije, jer je malo stanovnika.
"Bez posla smo. Ne znam koga bih mogao da pitam, kada će neko da nas obiđe i vidi kako živimo i funkcionišemo, kaže Mirko Paunović iz Merdara.
U Merdaru se godinama ništa ne obnavlja i ne ulaže, zato i ne čudi situacija, kaže Andrija Lukić koji živi sa majkom od njene penzije.
"Za pet godina u selu Merdare, ostaće deset kuća. Ovde je stanovništvo staro", priča Andrija.
Pre Merdara, koje se sada osipa i gasi, porodica Brković je živela u susednoj Donjoj Dubnici kod Podujeva. Mara Brković živi sama, bolesna je, a za svaki odlazak lekaru mora da koristi taksi-prevoz, koji je skup.
"Čuvam deci i kuću da imaju, kad baka umre. Ovo računam da je Srbija i da nama treba miran život", kaže Mara.
Borba za rad škole U Kuršumliji radi i Osnovna škola "Kosta Vojinović" iz Podujeva. Đaka ima, a zaposleni se godinama bore da održe rad škole.
"Bez pomoći države, ništa ne možemo da uradimo. Molim predsednika, kada bude posetio Kuršumliju, da poseti MZ Merdare", poručuje Mileta Veljović iz OŠ "Kosta Vojinović" u Pudujevu.
Potencijali postoje, ali je potrebna veća inicijativa za razvoj i ulaganje u infrastrukturu.
"Kada bi se ovde narod zadržao, ne bi bilo velikog pritiska na prestonicu. Moja deca su otišla za Beograd i tamo su započeli život. Unuci su počeli da idu u Beograd u škole, a  ovde se škole se prazne i zatvaraju", kaže Mile Koprivica iz Kuršumlije.
Ima načina da se situacija popravi, kažu meštani, ali to više nije u njihovoj moći. Kraj je poznat po Prolom i Lukovskoj banji, a uskoro počinje sa radom i obnovljena Kuršumlijska banja, u koju meštani udaljenih sela, poput Merdara, bez prevoza ne mogu ići na posao.
Pogledaj vesti o: Merdare

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.