Žene u SRBIJI ne prijavljuju nasilnika zbog SRAMOTE i STRAHA - Obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ŽENAMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2023, 10:51

Žene u SRBIJI ne prijavljuju nasilnika zbog SRAMOTE i STRAHA - Obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ŽENAMA

Za samo devet meseci ove godine u Srbiji je ubijeno najmanje 26 žena. Broj femicida se iz godine u godinu samo povećava, a mi smo sa našim sagovornicama pričali o prevenciji, prepoznavanju nasilnika i kako ohrabriti žene da prijave nasilje i izađu iz nasilnog odnosa.

Ujedinjene Nacije, svojom Rezolucijom broj 54/134, proglasile su 1999. godine 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, radi podizanja svesti o činjenici da su žene širom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sveta žrtve zlostavljanja, kao i fizičkog, seksualnog, psihičkog, porodičnog i drugih vidova nasilja. Ovaj dan ujedno predstavlja i početak globalne Kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koju obeležava preko 1.700 organizacija širom sveta, a koja traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Cilj Kampanje je podizanje svesti javnosti i preduzimanje aktivnosti za suzbijanje nasilja nad ženama.

-  Statistika kaze da u 2023. godini je broj prijavljenih bilo 2026, dok je 26 femicida izvršeno. Ništa manje nije ni prethodnih godina, što kaže da kaskamo u mestu jer broj se ne smanjuje - rekla je Marija Lakić za Srbiju Danas, osnivač Udruženja "Heroine", koje je otvoreno pre svega iz ljubavi prema ženama, da zajednica pomaže u raznim segmentima života kao i da deluju kako bi se one osećale bezbednije i sigurnije.

- Žena kada odluči da piše o svom problemu je uglavnom ona koja trpi jako dugo nasilje. Retkost je čuti da je žena prijavila ili se nama obratila onda kada je prvi put imala neku vrstu nasilja. Dolaze nam razne poruke, od toga da strahuje za svoj žitvot kao i željna informacija kako i na koji način da zaštiti sebe, koja su njena prava itd - dodala je Lakić.

- Egzistencijalni strah se javlja kada žene nemaju svoje zaposlenje i egzistencijalno su zavisne; nedostatak socijalne podrške, nepodržavanje, nerazumevanje bliskih ljudi i neprihvatanje nazad u primarnu porodicu; duboko usađene poruke iz porodice porekla mogu biti jedan od razloga zbog kojih žena ne reaguje i ostaje u odnosu u kojem trpi nasilje, kao što su“žena bi trebalo da ćuti i trpi”, “sramota je razvesti se”, “mora da je do tebe” itd.; snažan uticaj modela majke koja je trpela u braku, naročito ako taj problem nije osvešćen do kraja; uverenje da bi deca, bez obzira na sve, trebalo da odrastaju uz oba roditelja itd - rekla je za Srbija Danas i Anđela Abramović Nešić, specijalista medicinske psihologije, MA kliničke psihologije, porodični psihoterapeut pod supervizijom.

- Prvi korak u borbi protiv nasilja treba da bude ekonomsko osnaživanje žena. Neophodno je da žene budu ekonomski nezavisne da bi mogle da donesu racionalne odluke o svim životu i brže i lakše se odluče da prijave nasilje i odlaže se da započnu samostalan život sa svojom decom. Zato je bitno da se edukuju i osnažuju što više. Privredna komora Srbije intenzivno radi na ekonomskom osnaživanju žena, organizujemo brojne besplatne edukacije na različite teme, a sve to kako bi ohrabrili što veći broj žena da započnu sopstveni posao. Ekonomsko osnaživanje žena je jedan od najbitnijih koraka u borbi protiv nasilja - rekla je za Srbija Danas Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo u Privrednoj komori Srbije.

To su osobe koje su motivisane željom za moći, statusom, kontrolom, dominacijom. Karakteriše ih egoizam, kriticizam, emocionalna nezrelost. Osim toga, govorimo o nesigurnim, fragilnim, preosetljivim i lako povredljivim osobama koje su kao način “preživljavanja” u ugrožavajućim situacijama izgradile takozvani grandiozni self. Dakle, to su često narcistične osobe koje ostavljaju jednu sliku u javnosti a sasvim drugu u privatnosti. Iako nekima može zvučati paradoksalno, narcisi najčešće nemaju samopouzdanja, pa se kod njih primećuje efekat „naduvane žabe“. Ove ličnosti su manipulativne a deluju šarmantno i harizmatično na prvi pogled. Zavisni su od divljenja i gratifikacije, pa je njihova kontrola ponašanja smeštena spolja. Odlikuje ih neregulisanost osećaja (posebno besa) i posledično nestabilost u planovima i ponašanju te se smatraju “potencijalnim nasilnicima”. Za njih je karakteristično da se lako razbesne, a bes bez kontrole lako prelazi u hostilnost i nasilje. Taj bes se vešto krije u početku. Naravno da nije svaka osoba sa narcističnim poremećajem fizički nasilna, ali svaki narcis vrši psihičko nasilje nad partnerom, to je u definiciji opisa ovog poremećaja ličnosti - rekla ja psihološkinja Anđela Abramović Nešić.

Žene koje su žrtve nasilja bi trebalo da znaju da one nisu slabe već naprotiv, jake su jer ih je loše životno iskustvo dodatno osnažilo. Samo je potrebno osvestiti snagu koju nose u sebi. Pokrenuti je. Važno je da znaju da zaslužuju bolji odnos, da su dovoljno dobre baš takve kakve jesu, da svaki čovek ima prava na život, slobodu i sigurnost. Preuzmite odgovornost za svoju sreću - dodala je Abramović Nešić.

- Važno je preventivno delovati , što znači da svaka žena treba da posećuje panele i konferencije koje kao Udruženje sa puno truda organizujemo u saradnji sa MUP-om, JT, Sigrunom kućom. Ono što je važno je da čuje, primeni i prosledi informacije na koji način može da zaštiti sebe, svoje dete, koja su njena prava kao i na koji način može da prepozna već na početku nasilnika, manipulatora... - zaključila je Marija Lakić ispred Udruženja "Heroine".
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.