Žene marširale za ravnopravnost u Podgorici

Izvor: RTS, 08.Mar.2017, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene marširale za ravnopravnost u Podgorici

Građani i aktivistkinje nekoliko nevladinih organizacija pridružili su se protestu žena koje se već sedmi dan okupljaju ispred zgrade Skupštine Crne Gore u Podgorici zbog smanjenja socijalnih naknada za majke sa troje i više dece.
Građani i aktivistkinje nekoliko nevladinih organizacija su protestovali na Međunarodni dan žena 8. mart zbog siromaštva i teškog položaja žena. Oni su se pridružili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protestu majki.

Među okupljenima su bili i predstavnici opozicije.
Majke od 2. marta danonoćno protestuju ispred skupštine u Podgorici i traže od vlade da povuče odluku o smanjenu naknade za četvrtinu.
"Imamo svoju državu i svoje institucije. U skupštini se donose zakoni, i mi moramo da ih poštujemo. Ali, tražimo da ih poštuju i oni koji ih donose. Gospodo, neće moći, moraćete da poštujete institucije države jer to nije vaše vlasništvo nego naše. Umislili ste da ste strahovlada, e neće moći... Ne priznajemo vas kao vladu. Ko ste vi da se drznete na majčinstvo", poručila je je jedna od okupljenih majki Rosanda Peković.
Okupljeni skandiraju "ostavke" i  "lopovi", saobraćaj ispred skupštine je blokiran i pojačano je prisustvo policije.
Crna Gora je od prošle godine uvela doživotnu naknadu za majke sa troje i više dece i to pravo koristi 21.500 žena. Vlada je, međutim početkom ove godine smanjila naknade za četvrtinu.
Državu je to koštalo oko 70 miliona evra godišnje, zbog čega se ona odlučila za uštedu u iznosu od 16,5 miliona evra. Naknade su smanjene na 264, odnosno 144 evra.
Pred Ustavnim sudom podnete su inicijative za ocenu ustavnosti socijalnih naknada, ali i zakona kojima su one umanjene.
Proteste majki je podržala opozicija i deo nevladinog sektora. Oni smatraju da je smanjivanje doživotnih naknada "protivno pravima na mirno uživanje imovine i socijalnu zaštitu, koja su propisana Ustavom Crne Gore i međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima".
Vlada je saopštila da nema nameru da povuče odluku o smanjenju, što je i stanovište Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je ovih dana boravio u redovnoj misiji u Crnoj Gori.
Prema oceni MMF-a naknade "opterećuju" javne finansije, ukazujući i na potrebu redefinisanja socijalne politike.
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Uzavreli 8. mart u Crnoj Gori

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Mar.2017

Međunarodni dan žena u Crnoj Gori obilježen je marševima žena i protestima korisnica socijalnih naknada za majke sa troje i više djece. Još jednom je odaslana poruka kako su Crnogorke diskriminisane na polju ljudskih prava, ali i u sferi politike i ekonomije.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.