Izvor: RTS, 06.Dec.2021, 20:53

Sve više ubijenih žena, da li su žrtve zbog ćutanja ili što neko nije dobro radio svoj posao

Od početka godine ubijeno 16 žena. Udruženja apeluju na institucije da hitno reaguju po prijavi nasilja nad ženama.
Međunarodni dan borbe protiv femicida obeležava se na dan masakra u Montrealu, kada je naoružani napadač ubio 14 studentkinja Politehničkog fakulteta.

U Srbiji je od početka godine ubijeno 16 žena i bilo je još toliko pokušaja. Svaka četvrta ubijena žena obraćala se za zaštitu nadležnim institucijama.
Simbolično, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << crvene cipele podsećaju da ih više nema među nama. Ubijene žene bile su nečije ćerke, sestre, majke. Postale su žrtve zbog ćutanja, skrivanja ili zato što neko nije dobro radio svoj posao.

"U jednom slučaju je ostalo sedmoro dece od kojih je jedno s invaliditetom gde je otac ubivši majku izvršio saoubistvo. Sada su deca ostala na teret te iste države koja nije učinila ništa da im zaštiti majku", kaže Sabina Talović, aktivistkinja otvorenog centra Bonafide iz Pljevalja. 
Navela je i drugi slučaj, prema njenim rečima možda još teži, gde je devojka od 19 godina, sa svojim ocem uporno mesecima prijavljivala nasilnika koji je imao i debeo dosije.
Nažalost, ti slučajevi nisu izuzeci. Kada se nasilje dešava u maloj sredini, sklonoj predrasudama, žena teško prijavljuje nasilnika.
"Zato što nemaju poverenje nekih od institucija, na žalost moram da pomenem Centar za socijalni rad", kaže Svetlana Sarić, koordinatorka SOS telefona za žrtve nasilja iz Vlasotinaca.
Prema njenim rečima, žene prijavljuju nasilje policiji, jer imaju izuzetnu saradnj sa policijom.
"Policija reaguje, ali dok dođe do konačnog rešenja žena odustane. Ne samo zbog sebe ne samo zbog partnera i zbog porodice, nego i zbog okruženja koje ženu osuđUje", kaže Sarićeva. 
Zvanična statistika o broju ubijenih žena u Srbiji ne postoji. O takvim tragedijama javnost saznaje iz medija, a u protekloj deceniji bilo ih je najmanje 350. Svaka četvrta ubijena žena, tražila je pomoć i zaštitu institucija.
"Mi moramo speečiti da se takvi propusti dešavaju i dalje. Zaštitnik građana je 2016. godine, analizirajući odnosno postupajući kontrolišući rad institucija u 14 slučajeva femicida, utvrdio propuste u 12. Na žalost mi možemo i danas da vidimo neke od tih propusta da se ponavaljaju i to je ono što mora, zapravo da se stane tome na put", kaže Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra.
Zato pozivaju institucije na odgovornost i zahtevaju da se ustanovi da li je bilo propusta u postupanju po prijavama i da sankcionišu odgovorne.
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.