Obeležen Međunarodni dan žena i devojaka u nauci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2022, 17:17

Obeležen Međunarodni dan žena i devojaka u nauci

Međunarodni dan žena i devojaka u nauci obeležen je danas u konferencijskoj sali Hotela "Veliki" u Novom Sadu, a svečanost pod nazivom "Naučnice govore" organizovalo je Udruženje naučnica Srbije SRNA, koje je osnovano u novembru 2021. godine sa ciljem unapređenja položaja žena i devojaka u nauci i prosveti.

Prisutnima se tim povodom obratio pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, koji je istakao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 21. vek predstavlja vek pune afirmacije žena, kako u politici i preduzetništvu, tako i u nauci.

"Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o pravima žena je obavezujuća, a realan život ovde u AP Vojvodini nam pokazuje da žene naučnice i te kako imaju dominantnu ulogu. Primera radi, na kratkoročnim projektima koje raspisuje Sekretarijat, od 36 finansiranih, žene su rukovodioci na 20 projekata, dok od 74 dugoročna projekta žene vode 42 projekta. Slična situacija je i u realizaciji drugih konkursa. Ono na čemu bismo mogli da poradimo u korist žena jeste njihovo veće učešće u upravnim strukturama fakulteta i instituta, zapravo u strukturama u kojima se, osim nauke i visokog obrazovanja, traži i posebna društvena odgovornost u radu visokoobrazovnih institucija", kazao je sekretar Milošević. On je izrazio uverenje da će se zajedničkim radom doći do rešenja i da će izazovi koji su pred nama samo osnažiti rodne identitete.

Predsednica Udruženja naučnica Srbije SRNA prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović poručila je da nas Međunarodni dan žena i devojaka u nauci uvek podseti na hrabre i jake žene koje su uspele da, pored svih porodičnih i kućnih obaveza, stoje rame uz rame sa svojim muškim kolegama.

"Ovo udruženje je prevashodno usmereno na naučnice i prosvetne radnice, a za cilj ima, od povećanja njihove vidljivosti u široj društvenoj zajednici, preko promovisanja principa rodne ravnopravnosti u svim aspektima naučnog rada, osnaživanja učenica i studentkinja za bavljenje naukom i jačanja kapaciteta naučnica u oblasti inovacionog preduzetništva, do podizanja svesti o značaju postojanja sistemskih rešenja koja će pružiti podršku ženama i devojkama u nauci i prosveti da ispolje svoj puni potencijal i na taj način doprinesu opštem društvenom razvoju", zaključila je predsednica Udruženja SRNA.

Na svečanosti posvećenoj mladim naučnicama govorile su dobitnice prestižnih priznanja – nagrade "Dr Zoran Đinđić" dr Vanja Šeregelj, nacionalne stipendije "Loreal–Unesko "Za žene u nauci" dr Snežana Papović, nagrade Privredne komore Srbije za najbolju doktorsku disertaciju u 2019/2020. godini dr Ivana Pajčin, kao i članica Udruženja romskih studenata Monika Čonka i potpredsednica Udruženja naučnica Srbije SRNA prof. dr Jovana Grahovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.