Izvor: JUGpress.com, 08.Mar.2024, 20:16

Forum žena Niš, moj grad i Ženska mreža Novog DSS : Snaga promena je u ženskim rukama 

NIŠ

Tradicionalnom akcijom u centru grada, članice Foruma žena Niš, moj grad i Ženske mreže Novog DSS čestitale su Međunarodni dan žena svim pripadnicama lepšeg pola i poručile da je snaga promena u ženskim rukama i da sve što je dobro za žene dobro je i za društvo u celini.

“Više od 40% žena doživelo je neki vid nasilja na javnim mestima u Nišu, a kao najnebezbednije lokacije izdvaja se Tvrđava, kej, podzemni prolaz, Autobuska i Železničku stanica”, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kaže Slađana Miletić narodna poslanica Novog DSS. U Srbiji je na svakih 10 dana ubijena jedna žena, navodi Miletićeva a kao problem navodi što institucije ne reaguju dovoljno.

Femicid i fizičko nasilje su ozbiljan problem sa kojim se suočavaju žene u Srbiji. Osnaživanje žena i promovisanje rodne ravnopravnosti od suštinskog su značaja za sprečavanje nasilja nad ženama, kao i za brže postizanje održivog razvoja.

Ukidanje svih oblika diskriminacije žena i devojčica ne samo da je osnovno ljudsko pravo nego ima višestruki efekat na druga područja razvoja.- istakla je Miletićeva.

Samo zajedničkim naporima možemo da ostvarimo značajne pomake u borbi žena za rodnu ravnopravnost i jednake šanse. Zato pozivam sve institucije da se fokusiramo na dosledno sprovođenje zakona kako bi smanjili nasilje prema ženama, ekonomski ih osnažili, omogućili bolju zastupljenost i vidljivost žena i suprotstavili se svakom obliku govora mržnje- zaključila je Miletićeva.

“Mi smo svojim aktivizmom uspele da radna ravnopravnost postane važna društvena tema. Na taj način, uticali smo na kreiranje stabilnog društva koje pruža jednake šanse svima- rekla je Jelena Barton predsednica FŽ koalicije Niš, moj grad.

Rezultati nam pokazuju da smo na dobrom putu. Uspele smo da promenimo izborni zakon, da pokažemo da smo kompetentne za obavljanje važnih funkcija, da nas bude više na mestima odlučivanja, ali još uvek nemamo ravnopravnost učešća u kreiranju državne politike.

To nas obavezuje da nastavimo dalje da se borimo-  zaključila je Jelena Barton predsednica FŽ koalicije Niš, moj grad. (kraj) DN/SA

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.