Državni zvaničnici čestitali Međunarodni dan žena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2021, 10:56

Državni zvaničnici čestitali Međunarodni dan žena

Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić čestitao je danas svim ženama 8. mart - Međunarodni dan žena, koji, kako je istakao, predstavlja simbol levičarskog praznika nastalog kao borba za politička, ekonomska i socijalna prava žena.

"Simbolično obeležavanje Dana žena prilika je da se podsetimo na dug put koji su žene prošle kako bi im se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << priznala osnovna ljudska prava ali i da im još jednom ukažemo na potrebu daljeg unapređenja njihovog položaja", naveo je Dačić u čestitki.

Ocenio je da žene, koje čine polovinu populacije, treba da nastave sa svojim aktivnim učešćem u svim sferama života kako bi bile uključene u sve promene i rešenja koja oblikuju i utiču na društvo jer iskustvo govori da je od ključnog značaja omogućiti ženama puno i jednako učešće kako po pitanju mira i bezbednosti, tako i aktivno rešavanje svih problema.

"Imamo hrabre, obrazovane i posvećene žene koje moraju imati pravo na slobodu izbora, jednake uslove i plate za posao koji obavljaju, život bez nasilja i diskriminacije, jer bez socijalno stabilnih, uspešnih i jakih žena ne može biti ni stabilna, uspešna i jaka naša država", rekao je Dačić.

"Zato, drage dame, srećan vam vaš praznik, nastavite da idete putem uspeha, jednakog učešća i aktivnog rešavanja svih problema koje su od značaja za našu državu i društvo", zaključio je predsednik parlamenta, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Mihajlović čestitala 8. mart

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je danas, povodom 8. marta, Međunarodnog dan žena, da su žene i u sadašnjoj pandemiji korona virusa bile u prvim linijama borbe i da, "kada je ceo svet stao, one nisu".

U intervjuu za RTS Mihajlovićeva je rekla da su žene opterećenije i u težem položaju, i da neplaćene poslove dnevno rade četiri sata duže.

"U pandemiji, kada je ceo svet stao, one nisu. Žene su u prvim linijama borbe i kao medicinske radnice, zaposlene u socijalnim ustanovama, staračkim domovima, trgovinskim radnjama. Važno je da objasnimo da je današnji dan posvećen i ženama koje su pre 100 godina marširale Njujorkom, Klari Cetkin koja se borila da žene mogu da glasaju i da imaju veća prava. Mnogo smo postigli, ali to nije dovoljno, moramo brže", rekla je ministarka.

Ona je rekla i da je Srbija primer mnogim zemljama u Evropi i svetu po rodnoj ravnopravnosti.

"Pokazali smo da imamo političku volju i podršku, danas imamo rodno odgovornu Vladu i 11 ministarki, jedni smo od retkih koji su uveli rodno odgovorno budžetiranje, prvi van Evropske unije i Indeks rodne ravnopravnosti", izjavila je Mihajlovićeva nba RTS-u.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ona je istakla da, međutim, predstoji još mnogo posla i da mora da se radi brže, jer jednaki uslovi za život i rad znače boljitak za celo društvo.

"Država je tu da stvara uslove i zakoni koje pripremamo jesu osnovni uslov. Novi zakon o rodnoj ravnopravnosti koji spremamo doneće i to da neće moći više da vas pitaju o privatnom životu, da li ćete i kada da rađate, da vas seksualno uznemiravaju ili vam daju otkaz ako ste na trudničkom i porodiljskom odsustvu", navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da će biti obezbeđeno i ravnopravno učešće žena u upravljačkim i nadzornim odborima, a za one koji ne poštuju zakon predviđene su kazne.
Pogledaj vesti o: Međunarodni dan žena

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić čestitao 8. mart

Izvor: Blic, 08.Mar.2021

Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić čestitao je danas svim ženama 8. mart - Medjunarodni dana žena, koji, kako je istakao, predstavlja simbol levičarskog praznika nastalog kao borba za politička, ekonomska i socijalna prava žena.

Nastavak na Blic...

Žene su pokretačka snaga jednog od najvećih svetskih festivala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2021

Međunarodni dan žena ili 8. mart jedan je od internacionalnih praznika koji od svojih burnih početaka, pa do danas predstavlja emotivan i grub podsetnik na borbu koja nikada nije ni trebalo da se dogodi – borbu za ravnopravnost žena u društvu...Pretpostavka da će razvojem društva do danas ti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.