Izvor: JužneVesti.com, 21.Feb.2024, 16:14

Zlostavljane životinje u selu kod Leskovca, policija na terenu

U selu Radonjica kod Leskovca vlasnik zlostavlja i u nehigijenskim uslovima drži svinje, ovce, koze i konja, koji nisu testirani na zarazne bolesti, što može da ugrozi i ljude, upozoravaju iz udruženja “Pit” i “Zoo planet”. Na terenu je i policija koja obavlja uviđaj.

Snimci i fotografije životinja koje žive u nehumanim uslovima ta udruženja dele po društvenim mrežama, a za Južne vesti kažu da su obavestili i veterinarsku inspekciju. Tvrde da ima >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i leševa životinja.

Reč je o starijoj osobi koja čuva više od 20 jedinki raznih životinja u užasnim uslovima. Pored nehumanih uslova, u dvorištu se nalaze i polupojedeni leševi. Obaveštena je i veterinarska inspekcija Jablaničkog okruga, kao i inspekcija za suzbijanje ekološkog kriminala iz Leksovca. Policija je izašla na teren, a očekuju se druge institucije kako bi se ovaj slučaj rešio - navode iz udruženja.

Ukazuju na to da su prekršeni Zakon o dobrobiti životinja i Zakon o veterinarstvu, kao i da životinje nisu veterinarski sanirane, niti su obeležene, a nisu ni testirane na zarazne bolesti.

To dovodi do opasnosti i ugrožavanja ljudi prodajom proizvoda od tih životinja i potencijalno prenošenje zaraze putem proizvoda životinjskog porekla, koja se verovatno nelegalno plasiraju na tržište kroz vanpijačnu prodaju. Na taj način dolazi i do širenja zaraznih bolesti, kao što je skoro i bio slučaj u čitavoj zelmlji sa svinjskom kugom - upozoravaju iz udruženja.

Iz leskovačke policije potvrđuju da im je slučaj prijavljen i dodaju da je uviđaj u toku.

Kolege su zajedno sa ljudima iz Zoohigijene na terenu. Kolege iz ekološkog kriminaliteta trenutno rade uviđaj i utvrđuju činjenično stanje - navode iz Policijske uprave.

Iz udruženja se, kažu, nadaju da će vlasnik biti procesuiran i da će životinjama konačno biti bolje.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.