Zlatna medalja za inovativni proizvod od maline studentima leskovačkog Tehnološkog fakulteta

Izvor: JužneVesti.com, 16.Jul.2023, 16:50

Zlatna medalja za inovativni proizvod od maline studentima leskovačkog Tehnološkog fakulteta

U konkurenciji 39 proizvoda od maline sa dodatom vrednošću, koji su predstavljeni na takmičarskoj izložbi u Vrnjačkoj Banji, zlatnu medalju za inovativni proizvod dobili su studenti Tehnološkog fakulteta u Leskovcu. Njihov proizvod je "mali zov" - kefir sa dodatkom praha zove (ostatak nakon pakovanja čaja) i tropa maline (ostatak nakon ceđenja soka od maline), a njihova profesorka ističe da je nastao sa ciljem da se tržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ponudi inovativan proizvod, jedinstvenih funkcionalnih i senzornih karakteristika.

U Vrnjačkoj Banji je juče održana prva takmičarska izložba proizvoda od maline sa dodatom vrednošću, na kojoj su svoj inovativni proizvod predstavili i Leskovčani i za to dobili najviše priznanje.

Vanredna profesorka Ivana Karabegović se u ime leskovačkog Tehnološkog fakulteta pohvalila uspehom studenata sa studijskog modula Prehrambena tehnologija i bezbednost hrane, koji su osvojili zlatnu medalju u kategoriji "inovativni proizvodi". Najinovatnijiviji proizvod od "mali zov"; foto: Tehnološki fakultet Leskovac

Valorizacija pomenutih sporednih proizvoda prehrambene industrije koja vodi ka maksimalnom iskorišćenju procesa, smanjenju ekonomskih gubitaka i zagađenja životne sredine, ujedno predstavlja ekoinovativni aspekt koji ovaj proizvod odvaja od mnogih drugih. Dodatak tropa maline, zahvaljujući visokom sadržaju bioaktivnih jedinjenja i dijetetskih vlakana, povećava nutritivnu vrednost proizvoda i čini ga potencijalno funkcionalnim. Pored toga, dodatak tropa maline i praha zove poboljšava i senzorne karakteristike proizvoda dajući mu prijatan miris i voćno-kiselkasti ukus. Jedinstvena aroma i ukus ovog proizvoda opčinili su pored članova komisije i posetioce izložbe koji su imali priliku da uživaju u proizvodima na bazi maline, sa pravom nazvani "Crveno zlato Srbije" - ističe profesorka.

Istakla je da je ovo izuzetan uspeh studenata, a da je između ostalog to rezultat načina rada koji se neguje na Tehnološkom fakultetu - da se osim sticanja teorijskog znanja puno pažnje poklanja razvijanju i negovanju inovativnosti, kreativnosti, proaktivnosti, timskog rada, kao i na podsticanju preduzetništva.

Pravo da se prijave kao učesnici izložbe imala su: poljoprivredna gazdinstva, zadruge i udruženja poljoprivrednih proizvođača, firme, pojedinci i grupe učenika/studenata, nastavnika, istraživača koji se bave prehrambenom tehnologijom, a izložba ima za cilj promociju i izgradnju srpskog brenda tradicionalnih i inovativnih proizvoda od maline sa dodatom vrednošću, poboljsanje vidljivosti i prepoznatljivosti domaćih proizvođača i proizvoda - dodaje.

Organizatori ove takmičarske izložbe su Institut za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Tehnološkim fakultetom u Leskovcu Univerziteta u Nišu, Poljoprivrednim i Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, Institutom za voćarstvo u Čačku, Naučnim institutom za prehrambene tehnologije (FINS) i Fakultetom za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.